Petr Hartman: Bude první kolo prezidentské volby pouze výběrem soupeře pro Babiše?

29. listopad 2022

Vyzve Andreje Babiše ve druhém kole prezidentských voleb Petr Pavel, nebo Danuše Nerudová? Zhruba v tomto duchu se uvažuje o lednovém souboji o Hrad. Předseda hnutí ANO je automaticky považován za postupujícího z prvního kola. Nejnovější průzkumy veřejného mínění naznačují, že by tomu tak být nemuselo.

Na čele pomyslného pelotonu prezidentských kandidátů se totiž začíná krystalizovat poměrně vyrovnaná trojice. Nikdo z ní do poloviny ledna patrně nezíská drtivý náskok, aby zvítězil už v prvním kole.

Čtěte také

Do toho druhého se může probojovat pouze dvojice. Takže nelze vyloučit, že by se místo očekávaného souboje Petr Pavel versus Andrej Babiš mohl konat duel prvně jmenovaného s Danuší Nerudovou.

Podmiňovací způsob je na místě. Do voleb zbývají ještě necelé dva měsíce. Kampaň teprve nabírá obrátky a do velmi sledovaných televizních debat je poměrně daleko. Zkrátka existuje prostor pro získání podpory od dosud nerozhodnutých. Případně je dost času na odlákání voličů od jiných kandidátů. Pochopitelně také lze projevenou přízeň rychle ztratit.

Podpora se rozmělní

Pokud by se prezidentské volby konaly v druhé polovině listopadu, měl by podle průzkumu vypracovaného pro Českou televizi největší šanci na úspěch Andrej Babiš nebo Petr Pavel. Můžete si vybrat. Prvně jmenovaný dominuje volebnímu modelu. Generál ve výslužbě zase volebnímu potenciálu. V obou případech jsou spolu s Danuší Nerudovou výrazně odskočeni od zbytku pole.

Čtěte také

Nejenom nejnovější čísla, ale také dosavadní trendy naznačují, že reálná šance na úspěch, nebo alespoň na postup do druhého kola, je u dalších účastníků prezidentského souboje malá. Zároveň nelze očekávat, že by se vzdali bez boje a podpořili někoho jiného. Už jenom účast v televizních debatách jim zajistí pozornost veřejnosti. Budou-li si v nich počínat dobře, mohou svoji kandidaturu zúročit v budoucnosti. Ostatně někteří adepti boje o Hrad, kteří před pěti lety skončili v poli poražených, nakonec uspěli v senátních volbách.

Je tudíž pravděpodobné, že trojice favoritů nemůže počítat s tím, že by svůj volební potenciál rozšířila úbytkem soupeřů a přelivem podpory od jejich příznivců. Musí se o její zisk snažit. Před prvním kolem tak budeme svědky různých soubojů. Nebudou se však odehrávat mezi všemi účastníky klání o Hrad.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Například Jaroslav Bašta nebude cílit na stejný typ voličů jako Danuše Nerudová. Ta bude muset o přízeň bojovat především s Petrem Pavlem, Pavlem Fischerem či Markem Hilšerem. Tím se podpora určité části veřejnosti rozmělní mezi více kandidátů.

Poněkud snazší souboj čeká Andreje Babiše například s Josefem Středulou či s Jaroslavem Baštou. Proto je zatím navzdory nejnovějším číslům o volebním potenciálu pravděpodobné, že v druhém kole bude Andrej Babiš. S kým se utká, to zůstává otevřené.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.