Petr Hartman: Koalice Spolu nechce v prezidentských volbách tříštit síly, proto je tříští

5. říjen 2022

Nechceme tříštit síly, proto nepostavíme vlastního prezidentského kandidáta. S tímto poselstvím se obrátili představitelé koalice Spolu na veřejnost. Bude-li se o přízeň voličů skutečně ucházet většina z těch, kteří úmysl bojovat o Hrad oznámili, budou síly roztříštěny i bez kandidáta koalice Spolu.

Nakolik konkrétně? To se definitivně dozvíme až v průběhu listopadu. Tehdy budou podány kandidátní listiny.

Čtěte také

U nich bude muset být doložena podpora buďto dvaceti poslanců, nebo deseti senátorů, případně minimálně 50 tisíc občanů podepsaných pod konkrétní listinou. Pole uchazečů o prezidentský úřad velmi pravděpodobně prořídne. Ne však natolik, aby se síly dále netříštily.

Proto je překvapením, že představitelé koalice Spolu vyšli tříštícím tendencím vstříc. Zmínili hned trojici uchazečů o prezidentský post, které považují za vhodné pro výkon této funkce. Přitom jde o osobnosti zaměřené na podobný typ voličů.

Očekával by se spíše apel na určitý okruh kandidátů, aby se pokusili domluvit. Aby upozadili osobní ambice a vyslali do boje o prezidentský úřad jenom jednoho z nich. Možná by to byla výzva naivní a nenalezla by patřičnou odezvu, ale byla by více v souladu s požadavkem na netříštění sil.

Z outsidera vítěze?

Ostatně nedávné senátní volby názorně ukázaly, k čemu může zmiňovaná rivalita přispět. Podpora se rozdrobí takovým způsobem, že do druhého kola nepostoupí nikdo. Naopak se v něm objeví lidé, kteří by se do něj za normálních okolností probojovat nemohli.

Čtěte také

Zkrátka dvoukolový většinový systém může při splnění určitých podmínek vyrobit z outsidera vítěze. Z favorita potom poraženého už v prvním kole. Tudíž by v tom druhém mohl snáze uspět extremista či populista.

Zvolený postup koalice Spolu směrem k blížící se prezidentské volbě tomu nebrání, byť to mělo být jeho hlavním cílem. Profesor politologie a současný premiér Petr Fiala si toho musí být dobře vědom. Nejnovější sdělení veřejnosti bylo patrně motivováno něčím jiným, než snahou netříštit síly.

Úsilí postavit vlastního kandidáta v době, kdy vláda čelí silné kritice za dosavadní způsob boje s růstem cen energií, by mohlo skončit debaklem. Těžko by se hledala silná osobnost, která by do boje o prezidentský post v barvách koalice Spolu v této atmosféře vyrazila.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Zároveň shoda na podpoře jednoho nezávislého kandidáta, který by odpovídal představám členů a příznivců jednotlivých koaličních stran, byla prakticky nemožná. Proto byla vyřčena trojice jmen, ze které si mohou jejich příznivci vybrat svého favorita. Velmi pravděpodobně by to udělali i bez doporučení. Takže budou tříštit svoje síly.

Pokud k tomuto jevu nedojde i v opačném táboře voličů, existuje možnost, že před druhým kolem prezidentské volby nebude mít koalice Spolu šanci doporučit kandidáta splňujícího její představy. Potom zůstane buďto zticha, nebo vyzve své příznivce k volbě menšího zla.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.