Petr Hartman: Miloš Zeman se na Slovensku setkal se „zelenou fanatičkou“

8. únor 2023

Jak začal, tak i končí. Řeč je o zahraničních cestách prezidenta Miloše Zemana. Podle očekávání zachoval tradici a stejně jako jeho první, tak i poslední návštěva ve funkci směřovala na Slovensko. Dodržel tím zvyklosti českých prezidentů a zdůraznil nadstandardní vztahy mezi oběma zeměmi.

Což neznamená, že mezi jejich politickými představiteli vždy a ve všem panovala a panuje názorová shoda. Týká se to rovněž komunikace mezi Milošem Zemanem a Zuzanou Čaputovou. Dalo by se říci, že mají diametrálně odlišný pohled na svět.

Čtěte také

Není proto překvapením, že v době, kdy se slovenská prezidentka ucházela o tento úřad, přijal český prezident jejího protikandidáta Maroše Šefčoviče a veřejně ho podpořil. Výsledek voleb názorně ukázal, že na vítězství Čaputové to nemělo zásadní vliv. Zároveň to negativně nepoznamenalo spolupráci obou hlav státu.

Příležitostí vzájemně komunikovat a vysvětlovat si různé pohledy na dění kolem sebe měli dost. V mysli Miloše Zemana patrně zanechaly některé názory slovenské prezidentky hlubokou stopu. Takže při posledním setkání nebyla česká hlava státu zdvořilá a vyčetla Zuzaně Čaputové uznávání zeleného fanatismu. Ten podle všeho spočívá v tom, že opakovaně upozorňuje na potřebu řešit problémy týkající se klimatu. Jak sama v bezprostřední reakci na Zemanova slova zdůraznila, považuje jakýkoli fanatismus za škodlivý.

Nadstandardní vztahy mezi zeměmi a politiky

Zkrátka i při posledním veřejném vystoupení se názorně projevil jejich odlišný pohled na svět kolem nás. Ten se netýká pouze životního prostředí, ale také například nástupce Miloše Zemana. Stále ještě úřadující český prezident i na Slovensku zdůraznil, že podporoval Andreje Babiše, ale respektuje výsledek voleb. Slova Zuzany Čaputové k tomuto tématu mohou být zbytečná, protože za ni promluvil čin. Konkrétně její návštěva ve štábu Petra Pavla a její gratulace k jeho vítězství pár minut po sečtení výsledků prezidentských voleb.

Čtěte také

Také z tohoto gesta se dá vyvodit, že vztahy nastupující české hlavy státu s tou slovenskou budou dobré. Dá se rovněž očekávat, že si v pohledu na dění kolem sebe budou více rozumět. Rovněž není pravděpodobné, že by někdy Zuzana Čaputová hovořila o Petru Pavlovi jako o zastánci zeleného fanatismu, byť by tentokrát nešlo o vztah k životnímu prostředí, ale k armádě.

Z dosavadních aktivit nově zvoleného českého prezidenta se zdá, že se naplní přání Zuzany Čaputové. Podle ní by měli být spolu s Petrem Pavlem silným hlasem rozumu, prozápadní orientace a respektu k evropským hodnotám. Následující měsíce názorně ukážou, zda tomu tak skutečně bude a nakolik budou tento dvojhlas narušovat politici v Česku nebo na Slovensku.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ostatně jeden z favoritů podzimních slovenských parlamentních voleb Robert Fico tvrdě kritizoval Petra Pavla za jeho zahraničně politické názory a stejně negativně se vyjadřoval i k Zuzaně Čaputové. Takže nadstandardní vztahy mezi oběma zeměmi se nemusí automaticky týkat stejně nadstandardních vztahů mezi všemi politickými představiteli.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio