Petr Hartman: Pět let se dá podle Petra Pavla na Hradě vydržet

9. březen 2023

„Pět let je až až,“ prohlásil Petr Pavel. Měl tím na mysli délku pobytu v prezidentském úřadu. Tato slova vyřkl v momentu, kdy ještě neměl možnost zažít nejrůznější podoby prezidentského údělu. Uvidíme, zda si stejný názor podrží nadále.

Pokud ano, nebude za pět let znovu o post hlavy státu usilovat. Tím by se odlišil od Václava Havla. Ten rovněž na začátku svého prezidentství přesvědčivě prohlašoval, že nehodlá být v této funkci příliš dlouho a těší se na návrat k divadlu. Realita byla nakonec jiná. Na Hradě prožil téměř 13 let.

Čtěte také

To Petru Pavlovi rozhodně nehrozí. Ve funkci může setrvat pouze dvě volební období za sebou, tudíž deset let. Václavu Havlovi pobyt v prezidentském úřadu prodloužil rozpad Československa a vznik České republiky. Proto překonal desetiletou hranici. Petr Pavel nehodlá strávit na Hradě jednu dekádu.

Jde-li skutečně o jeho předsevzetí, potom může mít zásadní dopad na jeho výkon prezidentské funkce. Hlava státu by si měla udržovat přízeň svých podporovatelů. Pokud by ji během let výrazně ztrácela, snižovala by šanci na opětovné zvolení.

Chybí motivace k pomstě

Čtěte také

První přímo zvolený prezident Miloš Zeman to svým chováním názorně dokazoval. Snažil se udržovat ve společnosti konflikt, který zjednodušil do zastávání se „obyčejných“ lidí proti „pražské kavárně“ a elitám. Tím opakovaně mobilizoval své voliče a vytvořil si dobrou výchozí pozici pro obhájení mandátu.

Petr Pavel by to činit nemusel a mohl by funkci prezidenta vykonávat svobodněji. Tedy s vědomím, že po pěti letech pobyt na Hradě o své vůli ukončí. Do té doby bude moci plnit slib o aktivním, ale nikoli aktivistickém prezidentovi.

O tom, že by nemělo jít pouze o prázdnou proklamaci, se mohla veřejnost přesvědčit v době mezi zvolením a složením slibu. Jeho výjezdy do regionů, nejrůznější kontakty se světovými politiky i mediální vystupování toho byly názorným příkladem.

Čtěte také

V brzké době si veřejnost ověří, že nový prezident není a ani nemůže být spasitelem této země. Petr Pavel bude podobně jako Miloš Zeman narážet na rozpor mezi sílou mandátu od milionů voličů a reálnými prezidentskými pravomocemi.

Zkrátka ani Petr Pavel sám o sobě nemůže řešit problémy za vládu, vycházet ve všem vstříc opozici nebo zlepšit kvalitu života lidí v regionech. Rovněž od něj nelze čekat, že zásadním způsobem přispěje k ukončení války na Ukrajině.

Přesto může prezident Petr Pavel výrazně pomoci k uklidnění rozjitřené atmosféry v této zemi. Například tím, že se různé spory bude pokoušet mírnit a ne je rozdmýchávat. Zkrátka nebude rozehrávat nejrůznější zákulisní politické hry.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Také kvůli tomu, že na rozdíl od svých předchůdců Václava Klause a Miloše Zemana nebyl premiérem a nestál v čele významné politické strany, se kterou by se později ve zlém rozešel. Chybí mu tudíž motivace k pomstě.

Pokud dodrží své předsevzetí a skutečně nebude svůj mandát obhajovat, zapíše se do historie jiným způsobem. Konkrétně jako první prezident, který si dopředu předsevzal, že ve funkci vydrží jen pět let a pobyt na Hradě na tomto rozhodnutí nic nezměnil.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio