Petr Hartman: Před druhým kolem prezidentských voleb se Babiš učí malovat a Pavel bránit

17. leden 2023

Jak namalovat kulatý čtverec? Tento na první pohled nesmyslný rébus musí řešit tým Andreje Babiše. Jeho výchozí pozice před druhým kolem prezidentských voleb totiž nevypadá zrovna optimisticky. Na Petra Pavla sice ztratil jen okolo 20 tisíc hlasů, takže rozdíl je zanedbatelný. Jeho rival však má větší šanci čerpat podporu u těch, kteří v prvním kole volili neúspěšné kandidáty.

Zároveň vysoká volební účast Babišovi neumožňuje spoléhat na to, že k druhému kolu přiláká stovky tisíc lidí, kteří v prvním kole nepřišli. Přesto se o to musí pokusit. Současně by měl přesvědčit ty, kteří podpořili někoho jiného než Pavla, nebo Babiše, aby neposlechli doporučení poražených kandidátů.

Čtěte také

Většina z nich se totiž přiklonila k Petru Pavlovi. Tím by Pavel mohl teoreticky získat další stovky tisíc hlasů. Andrej Babiš se je pokusí přesvědčit, aby nakonec zvolili jeho, nebo raději zůstali doma.

Ideální by pro něj bylo, kdyby se voliči oproti prvnímu kolu proměnili a k urnám zamířilo více těch, kteří by na Hradě chtěli šéfa hnutí ANO. Což se v tuto chvíli jeví stejně pravděpodobné jako namalování kulatého čtverce. Andrej Babiš totiž k tomu potřebuje působit až agresivně a zároveň umírněně.

Propracovaná defenziva a občas vstřelený gól

Znechutit voličům neúspěšných kandidátů a tím i potenciálním příznivcům Petr Pavla účast ve druhém kole pouze odkazem na jeho temnou předlistopadovou minulost nestačí. Tito lidé by měli nabýt dojmu, že je lhostejné, zda Miloše Zemana na Hradě vystřídá Pavel nebo Babiš.

Čtěte také

Pokud bude šéf hnutí ANO vystupovat podobným způsobem jako bezprostředně po skončení prvního kola voleb, tak tato strategie nebude mít u velké části těchto voličů šanci na úspěch. Pokud bude více umírněný a státotvorný, těžko bude mobilizovat nespokojené občany, kteří volby dosud ignorovali, aby ho přišli podpořit. Následující dny názorně ukážou, nakolik se mu podaří tyto na první pohled protichůdné požadavky splnit.

Pochopitelně bude hodně záležet na tom, jak k prezidentskému finále přistoupí jeho soupeř. Petr Pavel má z prvního poločasu nahráno. Takže nemusí bezhlavě útočit. Zároveň musí kvalitně bránit. Což neznamená pasivně čekat, s čím se rival vytasí. Sportovní terminologií řečeno, nepotřebuje hrát otevřený útočný fotbal a spoléhat na to, že vsítí více branek, než jich obdrží.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Právě ve sportovní historii jsme byli někdy svědky toho, že dobře propracovaná defenziva a občas vstřelený gól vedly nakonec k vítězství. Byť se na to nedalo moc dívat, úspěch to přineslo. Rozdíl ve výsledku prvního kola obou kandidátů tak byl sice velmi těsný, jejich výchozí pozice je však diametrálně odlišná. Tomu odpovídá jejich strategie do druhého poločasu.

Pokud v něm chtějí uspět, neměli by si nechat vnutit způsob hry soupeře, ale držet se toho vlastního. Byť namalovat kulatý čtverec je výrazně složitější než kvalitně a aktivně bránit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio