Petr Hartman: Šéf hnutí ANO z politiky neodchází, proto se zatím neučte žít bez Babiše

9. únor 2023

Naučte se žít bez Babiše, vzkázal bezprostředně po prohraných prezidentských volbách svým oponentům Andrej Babiš. Oni by to zvládli poměrně rychle a bez výrazných problémů. Kdo by se to naopak musel složitě učit, by byli jeho kolegové z hnutí ANO.

V tuto chvíli si politickou budoucnost bez svého šéfa nedokáží představit. Proto po porážce v boji o Hrad opakovali, že by Andrej Babiš měl zůstat v politice i ve Sněmovně. Předseda hnutí jejich výzvu vyslyšel a v politice ani ve Sněmovně zatím nekončí.

Čtěte také

Přesto se bude v následujících týdnech snažit naplnit další z výroků pronesených v emocích bezprostředně po prezidentských volbách. Konkrétně apel – zapomeňte na Babiše. Vzhledem k jeho pokračujícímu politickému angažmá by k tomu nemělo dojít stoprocentně. Pokud nechce přijít o podporu občanů, neměli by jeho jméno příznivci vymazat z paměti.

Šéf hnutí ANO si v tuto chvíli spíše přeje, aby lidé zapomněli na Babiše v takové podobě, v jaké se prezentoval v kampani před druhým kolem prezidentských voleb. Tam svým vyhroceným vystupováním sice získal část hlasů příznivců extrémních stran a hnutí, zároveň však odradil, nebo alespoň značně znejistěl umírněnější podporovatele. Lidská paměť bývá milosrdná, a proto někdy poměrně krátká. Takže dočasný ústup z politického výsluní by mu ve vylepšení pověsti mohl pomoci.

Kdo určuje fungování hnutí

Chce-li uspět v příštích sněmovních volbách a hlavně se po nich stát premiérem, potřebuje se prezentovat jako zdrženlivější politik. Nejenom směrem k veřejnosti, ale také k tuzemské politické scéně. Nemůže totiž počítat s tím, že by ve volbách získal nad 50 procent a mohl by vládnout bez koaličních partnerů.

Čtěte také

O některé z nich přišel tím, že jim sebral většinu voličů a vykázal je za brány Poslanecké sněmovny. S jejich návratem sám Andrej Babiš příliš nepočítá. To by nyní nevyhlašoval, že hodlá získat zbývající voliče sociálních demokratů. Vzhledem k tomu, že podobné plány spřádá i směrem k SPD, nevypadá to na to, že by zrovna tímto směrem uvažoval o rozšíření koaličního potenciálu.

Otázkou zůstává, nakolik se mu ho podaří zvýšit směrem k ostatním stranám a hnutím. Dočasný ústup do pozadí a vystrčení před sebe Aleny Schillerové a Karla Havlíčka patrně stačit nebude. Aktuální dění v hnutí ANO totiž názorně dokazuje, že tím, kdo určuje jeho fungování a další směřování, je především Andrej Babiš.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Vzhledem k tomu, že z politiky neodchází, musí mít jako lídr opozice ambici stát se opět premiérem. K tomu by potřeboval své oponenty v následujících měsících naučit nikoli žít bez Babiše, ale naopak s ním. Konkrétně takovým způsobem, aby si s šéfem hnutí ANO dokázali v budoucnosti po volbách alespoň představit nějakou formu vládní spolupráce.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.