Petr Hartman: V prezidentské loterii tentokrát vyhrál Karel Diviš

14. prosinec 2022

Říká se, že nevstoupíš dvakrát do téže řeky. V případě počtu registrovaných kandidátů do prezidentských voleb jsme svědky, že to lze učinit ne dvakrát, ale dokonce hned třikrát. Také v polovině ledna příštího roku budou občané vybírat z devítky kandidátů. Stejně početnou nabídku totiž měli i v roce 2013 a 2018.

Po úterním výroku Nejvyššího správního soudu se mohlo zdát, že magická devítka je ohrožena. Z voleb byla totiž vyřazena Denisa Rohanová. Přihlásila se do nich v momentu, kdy ještě nebyly vyhlášeny. Podle soudců to není možné.

Čtěte také

Jde o logické rozhodnutí, které se očekávalo už od úředníků ministerstva vnitra. Ti byli příliš velkorysí, nebo chcete-li alibističtí, a Rohanovou do prezidentského klání připustili. Rozhodnout za ně musela justice. Ta jim dala jasně najevo, jak si v podobných případech mají v budoucnosti počínat.

I bez vyřazené Rohanové zůstane nabídka uchazečů o prezidentský úřad devítičlenná. Do hry se vrací Karel Diviš. Tomu nebyly uznány všechny podpisy občanů, které ministerstvu vnitra předložil. Po kontrole klesl jejich počet pod požadovanou hranici 50 tisíc. Jak ukázal soudní přezkum, neodpovídalo to skutečnosti. Používaný software chyboval a jeho přehmaty nedokázali napravit úředníci. Takže počet platných podpisů se po opravě soudu přehoupl přes zmiňovanou metu.

Volání po úpravě pravidel

Totéž se nepovedlo Karlovi Janečkovi. Ten i po přezkumu zůstal pod 50tisícovou hranicí. Byť i v jeho případě se kontroloři dopustili chyb. Nebylo jich však zdaleka tolik, aby se na Janečkově osudu něco zásadního změnilo.

Čtěte také

Především příběh Karla Diviše názorně ukazuje, že sbírání podpisů občanů pod kandidátní listinu je za současných podmínek loterií. Pokud nejsou lidé pečlivě kontrolováni v momentu, kdy se pod petici podepisují, je velmi těžké chyby následně odhalit.

Nemá-li kandidát přístup do databáze občanů, těžko si může ověřit, zda uvedli správnou adresu nebo číslo občanského průkazu. Někdo může úmyslně uvádět chybné údaje, aby kandidáta poškodil. Někdo nechce prozradit svoji skutečnou totožnost. Takže uvede jiné údaje a nedochází mu, že tím je jeho podpis neplatný.

Zkrátka současný způsob podpory konkrétního kandidáta občany je ošidný a z hlediska kontroly správnosti náročný. Když ho ministerstvo vnitra podcení, učiní z prezidentského klání loterii, ve které si nemůžete být dopředu jisti výsledkem.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Není divu, že soudci vyzývají k úpravě pravidel. Například ke snížení počtu potřebných podpisů od občanů. Zároveň by mělo být vyžadováno jejich ověření, třeba i elektronickou formou. Tím by se možnost chybovosti výrazně snížila bez ohledu na kvalitu ministerské kontroly.

Doporučení související s prezidentskou volbou už v minulosti zazněla od soudců mnohá. Většina z nich se neproměnila v konkrétní činy zákonodárců. Takže i za pět let můžeme být svědky loterie, která rozhodne o účasti některých kandidátů v prezidentských volbách.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.