Petr Hartman: Volební rok 2022 se nesl v tradičním duchu

28. prosinec 2022

Čeští politici dbají na dodržování tradic. Proto i v roce 2022 umožnili občanům jít k volbám. Ty se v poslední době konají každoročně. Někteří lidé měli tentokrát štěstí, že se mohli vydat hned ke dvěma. Vedle voleb komunálních si totiž na třetině území České republiky vybírali svého senátora.

Ve volebních místnostech nebylo zrovna narváno. Účast v těch komunálních nebyla ani padesátiprocentní. Ve druhém kole senátních voleb se dokonce nepřehoupla přes 20 procent. Byť komunální volby rozhodují o bezprostřední kvalitě života lidí v jejich obci, nepovažuje to řada z nich za důvod se k nim vydat.

Čtěte také

V některých místech je k tomu nemotivuje pestrá nabídka. Jako tradičně v nich bylo o vítězích voleb rozhodnuto dávno před jejich konáním. Konkrétně v momentu, kdy byla uzávěrka kandidátek. V roce 2022 totiž v téměř čtvrtině všech obcí nebylo na výběr. Úspěch kandidujících byl dopředu zaručen. Pochopitelně za předpokladu, že se našel alespoň jeden člověk, který vhodil do volební urny platný hlasovací lístek.

Ve třech čtvrtinách obcí jsme byli přece jenom svědky soutěže. Ta měla být referendem o Fialově vládě. Alespoň podle představ předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Jeho přání zůstalo nenaplněno. Jednak v řadě obcí se o přízeň spoluobčanů ucházeli pouze nezávislí kandidáti. Takže si je lze těžko ztotožnit s reprezentanty současné vlády a nějak se vůči nim vymezit.

Žádný dramatický posun

Ve velkých městech už by to šlo. Pokud se někdo tímto způsobem rozhodoval, potom výsledek komunálních voleb nevyslal Fialově vládě zásadní vzkaz, že by měla podat demisi. Neutrpěla v nich žádné výrazné ztráty. Zároveň si politici tradičně vykládají výsledky tohoto typu voleb po svém. Proto se většina z nich mohla považovat za vítěze, nebo alespoň za toho, kdo v nich dosáhl slušného výsledku.

Čtěte také

Z pohledu celostátní politiky byly nejzajímavější výsledky v krajských městech. Hned v osmi z nich uspělo hnutí ANO. O zbytek prvenství se podělily různé subjekty tvořené stranami současné vládní koalice. Jak už to tradičně chodí, o skutečném vítězi komunálních voleb rozhodovalo povolební vyjednávání. Jeho výsledek dokázal proměnit výhru v prohru a naopak.

Do opozičních lavic například v Plzni velmi rychle zamířilo vítězné uskupení SPOLU. Sestavování koalic na radnicích velkých měst zároveň definitivně zbavilo iluzí část voličů. Konkrétně těch, kteří naivně věřili tomu, že jsou svědky souboje nesmiřitelných táborů. Po volbách se však z úhlavních nepřátel stali přátelé. Alespoň v tom slova smyslu, že se dokázali dohodnout na společné správě konkrétního města.

Byť vedení vládních koaličních stran nebylo této formě spolupráce nakloněno, zmiňovaný model funguje i v těch největších městech České republiky. V Brně vládnou reprezentanti SPOLU, Pirátů a STANu s hnutím ANO a se sociálními demokraty. V Ostravě zase koaliční tým tvoří hnutí ANO, SPOLU a Piráti.

Čtěte také

Jedině Praha představuje výjimku. Konkrétně v tom, že povolební vyjednávání dosud nebylo uzavřeno. Byť jeho vývoj poněkud nepřekvapivě směřoval k uzavření dohody mezi SPOLU a hnutím ANO. Zatím se to nepodařilo a hlavní město až do února bude fungovat v určitém provizoriu.

Podobné starosti nemusí řešit vítězové senátních voleb. Po vyhlášení jejich výsledků není nutné uzavírat koalice. Vítěz je v každém obvodu jenom jeden. Přesto nemusí být jasné, do kterého klubu zamíří. Někteří jedinci kandidovali jako nezávislí, ale s podporou hned několika stran či hnutí, proto měli na výběr. Také jejich rozhodnutí přispělo k tomu, že nejsilnějším klubem je ten tvořený senátory ODS a TOP 09. Právě občanští demokraté mohou být považování za vítěze senátních voleb. Za úspěch je mohou považovat rovněž lidovci.

Tradičně se potvrdilo, že hnutí ANO volby do Senátu neumí. Respektive zvládá uspět pouze v prvním kole. V tom druhém jeho kandidáti nejsou schopni získat širší podporu a většinou prohrávají. Ani volby v roce 2022 nebyly výjimkou. Ani na Jihlavsku, kde mandát obhajoval předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Proti němu stála za hnutí ANO Jana Nagyová. Ta společně s Andrejem Babišem usedla na lavici obžalovaných v kauze Čapí hnízdo. Šéf hnutí ANO ji osobně a velmi intenzivně podporoval. Výsledkem bylo vítězství Miloše Vystrčila. Obhájil tak mandát a nadále zůstává předsedou Senátu.

V něm si i po volbách udržuje pohodlnou většinu současná vládní koalice. Takže volební rok 2022 nakonec nepřinesl žádný dramatický posun na české politické scéně.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio