Petr Holub: Almužna chudých milionářů. Vláda vyplatí podporu na energie

3. srpen 2022

Každá tuzemská domácnost dostane ještě do konce roku 2000 korun. Tak zní první zpráva o tom, jak chce vláda pomoci rodinám při energetické drahotě. Přinesly ji Hospodářské noviny.

Vládní záměr, který se ovšem ještě může změnit, vzbudil přirozeně vlnu kritiky. Lidé si však tolik nestěžují, že jde o další nesmyslné rozhazování státních financí, které v důsledku zaplati daňoví poplatníci. Nejvíc kritiků se naopak zlobí, že vláda posílá příliš málo peněz.

Čtěte také

Vládní záměr je přitom pochopitelný. Těžko dnes narychlo zjišťovat, koho zdražení energií zasáhne nejvíc a kdo nemá rezervy, aby náklady bez velkých potíží uhradil. Rozdělit peníze na všechna odběrná místa pro elektřinu lze rychle a efektivně a nikoho z potřebných pomoc nemine. Koneckonců se tím držíme rakouského vzoru.

Na druhé straně jsou pochopitelné i stížnosti. Média si dávají práci s podrobnými výpočty, o kolik navíc budou platit nejvíc postižené rodiny a například Mladá fronta Dnes dospěla k závěru, že nejhůř postiženy budou domácnosti v rodinných domcích, které prý ročně zaplatí navíc pětadvacet tisíc korun. Samozřejmě to může být horší, protože dodavatelé pozorně hledí na to, aby zdražení nevypadalo tak dramaticky. Zmíněným rodinám vládní pomoc opravdu trn z paty nevytrhne.

Země chudých milionářů

Při takové diskusi vychází najevo, jak absurdní jsou společenské poměry v Česku. Snem každého Čecha je rodinný domek někde za městem, s vlastní zahradou, obvykle s bazénem a místem na grilování. Tomu jsou lidé ochotni obětovat leccos. Utratit všechny úspory, vzít si hypotéku, stavět dlouhá léta po víkendech svépomocí.

Čtěte také

Mnoho lidí s průměrným a někdy i podprůměrným příjmem pak může žít v domě, který má cenu deset nebo dvacet milionů. Proto mnozí experti říkají se skrytým úsměvem, že Česko je zemí chudých milionářů.

Chudoba těchto milionářů vychází teď najevo s tím, jak rostou ceny energií. Platit pět tisíc a možná deset tisíc korun měsíčně za energie může být pro řadu z nich neúnosné. Není pochyb, že chudí milionáři potřebují pomoci, ovšem právě v jejich případě nestojí částka dva tisíce korun za řeč.

V zásadě by se však dalo říci, že vláda je v tom nevině. O tom, že se rodinné domky stávají pro většinu rodin nedostupné, se už dlouho vedou debaty v celé západní Evropě. Češi dlouho žili v představě, že jich se tento problém netýká. Přece si dům sami postavili a dluhy spláceli desítky let.

Petr Holub

O to větší může být pro řadu rodin šok, že na provoz svých krásných domů bez větších obětí nevydělá. Možná se cenový náraz po prvním leknutí ještě překoná, v satelitech za velkoměsty se však příliš vysoké náklady na bydlení stávají reálným rizikem pro každého.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Související