Petr Holub: Desetkrát dražší elektřina. Jak k tomu mohlo dojít?

17. srpen 2022

Silová elektřina se na burzách prodává za desetinásobek proti cenám, za jaké byla k mání před covidovou krizí. Pokud to vydrží nějakou dobu, může se na účtech domácností objevit částka 25 korun za kilowatthodinu, tedy pětinásobek toho, co jsme byli zvyklí platit. Na první pohled to nedává žádný smysl.

Dodávky plynu škrtí ruský prezident Vladimir Putin, proto je jeho cena čtyřikrát vyšší než v roce 2019. Cenu ropy šroubuje politika arabských šejků, proto ve srovnání s předkrizovým obdobím stojí barel o polovinu víc.

Čtěte také

Připisovat zdražení elektřiny Putinovi nebo šejkům tedy není možné. Důvody je třeba hledat v selhání systému a některých důležitých hráčů, konkrétně Německa a Francie, případně obecných pravidel platných v Evropské unii. Samotné Česko je v roli oběti, která se zatím ještě nezačala bránit.  

Všichni pamatují velké zdražení elektřiny na začátku podzimu roku 2021, kdy přestal foukat vítr nad Severním mořem a Evropa tak zažila výpadek německých větrných elektráren. Najednou se ukázalo, že je není čím rovnocenně nahradit, protože produkce uhelných elektráren byla zatížena drahými povolenkami a plyn zdražil vysokou poptávkou. Krátkodobě tehdy elektřina zdražila na polovinu současné úrovně.

Green Deal

Dnes je to podobné. Francie vysadila polovinu svých atomových elektráren, protože v některých provádí údržbu a jiné dočasně zavřela kvůli nedostatku vody v suchém létě. Proto se z největšího exportéra elektřiny náhle stal dovozce odkázaný na dodávky z Velké Británie. Jádro problému je ovšem v Německu, pokud lze věřit tamním médiím v čele s deníkem Welt a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Čtěte také

Už na počátku ruské invaze na Ukrajinu a po prudkém omezení dodávek ruského plynu přislíbila německá vláda, že nahradí výrobu elektřiny z drahého plynu mnohem levnějšími uhelnými elektrárnami, a zároveň začala diskutovat o tom, že přestane vypínat atomové reaktory. Ovšem dosud nepodnikla vůbec nic. Podle deníku Handelsblatt se vyrábí z plynu stejné množství elektřiny jako v letech před invazí.

Byrokratické bariéry postavené vládou a potíže při dovozu černého uhlí po částečně vyschlém Rýně zase odrazují majitele uhelných elektráren zprovozňovat odstavené bloky – s jedinou výjimkou, kterou je český miliardář Daniel Křetínský, který rozjel výrobu v dolnosaské elektrárně Mehrum. Křetínský může spustit také své hnědouhelné elektrárny v Sasku, to však nechce vláda Olafa Scholze, protože produkují příliš velký objem kysličníku uhličitého.

Petr Holub

Prostředí pro zdražení elektřiny vytvořil válečný konflikt na východě, ovšem aktuální příčinou je selhání energetické politiky známé pod názvem Green Deal. Jak je vidět na současném příkladě, urputně brání vyrábět z dostupných zdrojů, ani v nejhlubší krizi však nedokáže nabídnout alternativu.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.