Petr Holub: Kdy se pohnou úrokové sazby. A kdy cena rohlíku

30. září 2022

S tuzemskou inflací je to stejné jako s filmem V pravé poledne. Ve slavném westernu se skoro hodinu a půl čeká, jak si Gary Cooper v roli šerifa poradí s bandou zabijáků. Nakonec vystoupí z úkrytu, padne několik výstřelů, a právo i pořádek v městečku Hadleyville jsou obnoveny.

Se stejným napětím se čeká na rozhodnutí bankovní rady České národní banky, která má za úkol zatočit se 17procentní inflací.

Čtěte také

Pokud zvýší úrokové sazby, za které si půjčují finanční podniky, tak to bude znamenat, že se s drahotou pustila od nesmiřitelného boje. Pokud sazby sníží, tak se můžeme spolehnout, že jsme za inflačním vrcholem, to znamená, že ceny porostou uměřeně.

Bankovní rada ovšem už na druhém zasedání po sobě rozhodla, že úrokovou sazbu ponechá na sedmi procentech. To by mohlo znamenat, že se špatné časy lámou k lepším vyhlídkám. Bankéři sice upozorňují, že vyhráno ještě není. Pokud se třeba mzdy začnou zvyšovat rychleji než dosud, pak prý nebudou váhat úrokové sazby znovu razantně zvýšit. To zdůraznil nejen guvernér Aleš Michl. Přesto platí, že meziroční inflace v srpnu poklesla a zbrzdit ji může plán na cenové stropy pro energie.

Ztracená rovnováha trhu

Zmíněné argumenty znějí jako rajská hudba. Slibují, že už nebudeme při nákupech překvapováni nečekanými cenami. Stejně si mohou oddychnout manažeři podniků, že už nebude zdražovat financování jejich provozu.

Čtěte také

Spokojeni mohou být i makroekonomové, že ani drahota, ani příliš vysoké sazby nepotopí zdejší hospodářství do recese.

Přesto Gary Cooper ještě nevstoupil na liduprázdnou ulici novomexického městečka a pistolnický duel se neodehrál. Bankovní rada ponechala úrokovou sazbu na stejné úrovni. Najdou se také experti, mezi nimi i člen bankovní rady Tomáš Holub, kteří varují, že těžkým dnům inflace nemusí být konec.

Podle jeho výroků pro agenturu Bloomberg pořád hrozí, že se drahota znovu vymkne z kontroly, jako se stalo v 70. letech minulého století v Americe. To bude vyžadovat mnohem tvrdší opatření, než Česká národní banka použila dosud. Co tím myslí, může přiblížit návštěva v supermarketu.

Petr Holub

Před nástupem inflace stál tukový rohlík korunu a 90 haléřů, dnes přijde na dvě devadesát. Může se stát, že se cena znovu utrhne a poskočí třeba ke čtyřem nebo pěti korunám. Vlastně neexistuje přesvědčivý důvod, proč by k takovému zdražení mělo dojít – ceny energií jsou zastropovány a pšenice šla na světových burzách dolů. Ovšem o cenách zboží už nerozhodují ceny vstupů aneb jiné racionální argumenty. Jednou se pohnuly a mohou se měnit i nadále, dokud trh s potravinami nenajde ztracenou rovnováhu.

Sledovat cenu rohlíku je dnes stejně napínavé, jako čekání na rozhodnutí České národní bankách o úrokových sazbách.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio