Petr Holub: Konec kouzelníků z černého města

25. únor 2023

Dva špičkoví politici Moravskoslezského kraje, kteří dosud reprezentovali hnutí ANO, to mají nahnuté. Důvodem je, že odmítli podpořit prezidentskou kandidaturu svého šéfa Andreje Babiše.

Ostravský primátor Tomáš Macura z hnutí vystoupil a pod tlakem stranických kolegů musel připustit, že složí i primátorskou funkci. Hejtman Ivo Vondrák, který je zároveň poslancem, zase musel opustit poslanecký klub, posléze i hnutí ANO a ví Bůh, jak to s ním dopadne na kraji.

Čtěte také

Museli s něčím takovým počítat, při sesedání z tygra se stávají i větší nepříjemnosti. Existuje však jeden důvod, proč jsou těžkosti, které je postihly, přinejmenším nespravedlivé. Oba totiž přispěli k nečekanému vzestupu svého kraje.

Primátor Macura byl znám svou neúplatností, tím vzbudil pozitivní očekávání, že bude rozumně investovat veřejné peníze, a tato očekávání také naplnil mimořádným způsobem, protože ve své předchozí kariéře byl bankéřem.

Hejtman Vondrák má za sebou vědeckou kariéru, kterou chtěl zúročit důkladnou podporou výzkumu a moderních technologií. Nebyl úspěšný jako Macura, položil však základy, a hlavně dal světu najevo, že Ostravsko nemusí být jen rozvráceným a sociálně zoufalým regionem, který tu zůstal poté, co se vytěžilo uhlí. Jejich výkon byl unikátní v rámci celé Evropy. 

Čtěte také

Ukazuje to jedna historie z posledních dnů a týká se senátora Zbyňka Linharta, který pochází z Krásné Lípy v děčínském okresu. Senátor vždy pozorně studuje data, kterými Eurostat hodnotí rozvoj stovek evropských regionů, a zvlášť se zaměřuje na region Severozápad, do kterého patří Děčínsko, hlavně ale ghetta těžkého průmyslu v prostoru pod Krušnými horami.

Není to pouze nespravedlnost, ale hloupost

Tento týden Eurostat publikoval, že nulový růst měly v roce 2021 jen čtyři regiony. Ve dvou případech šlo spíše o statistickou korekci, v jednom případě o zapomenutý francouzský ostrůvek Mayotte v Indickém oceánu, čtvrtý je český Severozápad. V hospodářském výkonu se region pod Krušnými horami propadá na úroveň lepšího průměru Bulharska nebo průměru Rumunska a Chorvatska.

Čtěte také

Hned člověka napadne rozdíl proti Moravskoslezskému kraji, který roku 2021 rostl tempem sedm procent, nejvíc v Česku, dotáhl se na úroveň jiných českých krajů, a přiblížil se tak průměrnému francouzskému regionu nebo východnímu Německu. Kdo navštíví Ostravu, ten brzy pochopí, že čísla vystihují skutečnost.

Petr Holub

Moravskoslezský kraj měl přitom stejné východisko jako severozápad Čech. Tvářemi a poslední dobou i strůjci vzestupu byli oba bývalí či současní politici ANO. Odměnit se jim vyhazovem nebo ostrakizací není pouze nespravedlnost, ale hloupost, protože právě od nich by se mohl člověk dozvědět, jak vlastně k ostravskému zázraku došlo.    

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio