Petr Holub: Krize se odkládá, ekonomika posílila i za ruské agrese

31. srpen 2022

Mluvilo se o tom hodně už před útokem Ruska na Ukrajinu. Na zápraží Západu stojí ekonomická krize, anebo recese, tedy půlroční pokles hospodářského výkonu. Tyto vyhlídky se nenaplnily, jak podtrhly poslední zprávy Českého statistického úřadu. Ekonomika ve druhém čtvrtletí vyrostla proti počátku roku o půl procenta a drží se nad úrovní předpandemického roku 2019.

Trvá nejnižší nezaměstnanost a daní se vybírá zdaleka nejvíc. Tak krize nevypadá.

Čtěte také

Důvody, proč krize musí nastat, byly definovány už loni na podzim. Začaly prudce zdražovat energie, zároveň pandemie přerušila dodavatelské řetězce, což vedlo k omezení výroby. Přesto krize počátkem roku nepřišla. Za důvod byla tehdy uváděna okolnost, že se domácnosti dosud snažily obnovit spotřebu z předcovidového období a ekonomika tedy přece jen posilovala.

Pak ovšem Rusové rozpoutali válku s Ukrajinou, energie na to reagovaly dalším zdražením a další dodavatelské řetězce se potrhaly. Tím se silně rozjela inflace, která domácnosti vystrašila tak, že přestaly utrácet. To tedy umožnilo předpovědět krizi na jaře či v létě.

Skryté síly v ekonomice

Statistický úřad teď nabízí střízlivé vysvětlení, proč temné prognózy zase nevyšly. Přes všechny těžkosti průmyslová produkce, stavebnictví i zahraniční obchod zaznamenaly přece jen o něco lepší výsledek než počátkem roku. Protože se propad poptávky českých rodin snížil jen mírně, tak to k uměřenému růstu stačilo.

Čtěte také

Hlasatelé katastrof se přesto nevzdávají. Nejpozději počátkem podzimu se energetická krize prohloubí natolik, že lidé opravdu přestanou do obchodů chodit, stavitelé stavět a průmyslníci vyrábět. Možná k tomu opravdu dojde, už kvůli pravidlu o sebenaplňujícím proroctví.

Teď je ovšem třeba vysvětlit, proč tolik ekonomů, podnikatelů a politiků temné vize právě v této době tak přesvědčivě hlásá. Jistě za tím může být podnikatelský záměr. Sázet na pokles ekonomického výkonu se při troše šikovnosti vyplácí, strašení vysokými cenami umožňuje ceny zvýšit. Přesto musí být důvod současného strašení někde hlouběji.

Petr Holub

Je fakt, že většina expertů očekávala, že po odchodu pandemie se ekonomika zotaví mimořádně rychle. Jenže ekonomická obnova probíhá jen pozvolna. Nedošlo tedy ke katarzi, po níž měla nastat konjunktura s nevídanými zisky. Než takové pomalé klopýtání, to už bude lepší nový propad či krize, po níž se konečně síly skryté v ekonomice uvolní a umožní nezadržitelný růst.

Temné předpovědi tedy paradoxně skrývají pozitivní očekávání, maximálně frustraci, že se jejich naplnění odkládá. Člověk při jejich četbě či poslechu nemusí propadat depresi. Svědčí totiž pouze o nedočkavosti těch, kteří si je vymýšlejí.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio