Petr Holub: Lidé utrácejí, vláda reformuje. Ekonomické jaro na dohled

15. březen 2023

Za předjaří se označuje roční období, kdy lidé už netrpělivě čekají, že se oteplí a stromy začnou kvést, prostě přijde jaro. Dočkat se však nemohou, protože zima se neustále vrací, občas mrzne, občas napadne sníh. Přesto je to čas naděje, že se poměry zlepší. Předjarní náladou je možné označit současný stav zdejší společnosti.

O lepších časech svědčí signály, které přicházejí z ekonomiky i politiky. Jedním z nejnápadnějších jsou údaje Českého statistického úřadu o chování tuzemských spotřebitelů, kteří, jak známo, přestali při pohledu na prudce rostoucí ceny nakupovat a tím uvrhli celou ekonomiku do recese.

Čtěte také

Teď se však ukázalo, že v lednu se spotřebitelům o něco zlepšila nálada a aspoň někde začali utrácet. Tradičně nešetří na zdravotnickém či drogistickém zboží případně na elektronice, také pohonné hmoty jsou komoditou, na kterou má každý peníze.

Ovšem teď lidé jakoby ostýchavě začínají nakupovat zboží a služby, kterým v uplynulých krizových letech odvykli, například oděvy, obuv, restaurace, ubytování v hotelích a penzionech.

Čtěte také

Útrata v těchto odvětvích dosahuje 80 až 90 procent úrovně před krizí a lze očekávat, že během roku se spotřebě roku 2019 vyrovná. Navštívit dnes restauraci či kavárnu je poučné, protože se v nich najde víc lidí než kdykoli v uplynulých třech letech.

Bilanci vlastně kazí pouze potraviny, které meziročně zdražily o čtvrtinu a na to zatím zákazníci nejsou ochotni přistoupit.

Atmosféra předjarních nadějí

Podobný doklad o překonání zimy, za kterou můžeme označit období 2020–2022, kdy občany stíhala jedna Jobova zvěst za druhou, nabízí průzkumy společnosti Kantar pro Českou televizi. Nespokojenost s politickými poměry se podle nich vyhrotila po třetí vlně covidu na jaře 2021 a dosahovala 83 procent.

Čtěte také

Pak se frustrace průběžně snižovala, i když po sněmovních volbách bylo Česko na pokraji ústavní krize, i když ceny energií rostly dosud netušenou rychlostí a vpád Rusů na Ukrajinu vyvolal obavy z nové války. Letos v únoru se nespokojenost s politikou snížila na 63 procent. Není to skvělý výsledek, ale součást trendu, který slibuje, že opět nastanou normální poměry.

Země dosud čelí vážným potížím a společenskou náladu nejde označit za pozitivní a optimistickou. Je však možné mluvit o atmosféře předjarních nadějí, možná i díky tomu, že si lidé ověřili starou pravdu, podle níž panika a deprese nevedou k žádným výsledkům.

Petr Holub

Místo toho je lepší spoléhat, že historicky vysoká míra úspor uklidní domácnosti a ty začnou přece jen žít a utrácet, případně se těšit, že vláda připraví reformní kroky, které otevřou zdejší ekonomice novou perspektivu.

Samozřejmě je teprve předjaří. Veřejnost se nepochybně dočká dalších mrazivých dnů, tedy zklamání, ale nakonec se počasí musí trvale obrátit k lepšímu.   

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy          

autor: Petr Holub
Spustit audio