Petr Holub: Předem usvědčeni a odsouzeni

23. listopad 2022

Přichází další z egyptských ran a tentokrát to bude měnová krize. Přinejmenším tak zní varování Damoklova indexu, který každoročně vydává investiční společnost Nomura a které reprodukovala tuzemská média. Ovšem ještě předtím, než člověk propadne panice, že se česká měna nenávratně znehodnotí, tak se vyplatí se zamyslet.

Snadno se pak dojde k výsledku, že nám sice hrozí leccos, měnová krize ale mezi vážnými hrozbami opravdu není.

Čtěte také

V první řadě při pohledu z Prahy se zdá být Damoklův index poněkud obskurním nástrojem. Týká se 32 rozvojových zemí, mezi které z Evropy patří ty státy, které nevyužívají euro. V žebříčku se ovšem neobjevuje například Dánsko, Švédsko a Velká Británie, které euro nemají, a dokonce ani nechtějí.

Na druhé straně nejsou v žebříčku země, které mezinárodní investiční firmu nezajímají, tedy Srbsko, Albánie, Moldavsko a podobně. Na jedné straně je tedy samotná účast v žebříčku uznáním, že dotčený stát má nějaký význam, na druhé straně označuje státy, které nabízejí příležitost k měnovým spekulacím.

Česko, podezřelá země?

Určité nebezpečí pro zdejší měnu tedy podle Nomury existuje už z principu. Nebezpečí podle zvolených kritérií roste, když kurz této měny v uplynulých měsících oslaboval, když se zmenšují devizové rezervy a když se zároveň státní rozpočet propadá do dluhů.

Čtěte také

To je skutečně případ Česka. Není pochyb, že se státní dluh zvyšuje, to však neznamená, že překročil 40 procent hrubého domácího produktu, tedy úroveň, kterou nám většina zemí v Evropě upřímně závidí. Koruna proti dolaru letos oslabila, to je pravda, jenže proti euru naopak posílila, takže aktuální problém s kurzem neexistuje.

Také nelze přehlédnout, že pro udržení kurzu koruny podnikla Česká národní banka řadu intervencí, takže objem rezerv poklesl o částku v hodnotě 700 miliard korun. Ovšem pořád má centrální banka na účtech tři biliony devizových rezerv, tedy dvojnásobek toho, s čím mohla hospodařit před sedmi lety.

Platební bilance se opravdu dostala do mínusu. Na jedné straně to je ovšem důsledek dovezené energetické krize, na druhé straně to je dokladem vysoké efektivity zdejšího hospodářství, ze kterého zahraniční investoři vyvádějí v dividendách víc peněz, než je obvyklé.

Petr Holub

Zkrátka záleží na úhlu pohledu. Pokud je Česko předem prohlášeno za podezřelou zemi a pokud se bilance v některých parametrech zhorší, což v časech krizí není zase tak neobvyklé, tak se hned může věštit krach národní měny. Na druhé straně má ovšem zdejší ekonomika solidní základ, podle ratingových agentur lepší než třeba Japonsko, Kuvajt a Saúdská Arábie, nemluvě o polovině členských států Evropské unie.

Nomura předpovídá měnové krize s pravděpodobností 60 procent. Na druhé straně, krach české měny naposled předpověděla na rok 2020.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio