Petr Krčmář

26. srpen 2009

Mezi nejčastěji zneužívaná data na internetu patří údaje o kreditních kartách. "U nás jsme chráněni chováním uživatelů internetu. Češi jsou opatrní, stále preferují nákup na dobírku a přímé platby prostřednictvím internetu nejsou příliš rozšířené," uklidňuje posluchače Petr Krčmář, specialista na bezpečnostní politiku sítí a šéfredaktor serveru Root.cz, který byl hostem dopoledního vysílání Radiožurnálu. Ve čtvrtek 27. srpna bude hostem generální ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin.

Kriminalita na internetu může mít různé podoby. "Včera jste si koupili ledničku, já se například dostanu do databáze prodejce a mám možnost zaplatit vaší kartou a nebo prodat databázi platebních karet dál," popisuje Petr Krčmář. Nemyslí si však, že by se vyplatilo zakládat falešné internetové obchody k vylákání důležitých údajů od uživatelů internetu. "Nevím o žádném případě, kdy by se tak dělo," říká. "Vytvoření reálného obchodu je náročnější, protože musíte nalákat zákazníky, kteří vám údaje svěří."

Mezi internetovou kriminalitu patří i spamy, přestože je, dle slov Petra Krčmáře, lidé nepovažují za zločin. Celosvětový objem spamu posílá přibližně 200 lidí a subjektů, kteří na nevyžádané poště dobře vydělávají. "Dřív šlo o legraci, dnes je to vždy o penězích," vysvětluje Petr Krčmář. Nejvíce spamů přichází ze Spojených států a od fiktivních firem, které sídlí v zemích s nepříliš dobrou legislativou.

Spamy mohou sbírat e-mailové adresy, hesla nebo další údaje, které odesílají pryč. "Virus je schopen zapojit váš počítač do sítě Botnet a zadávat mu příkazy, například k zaútočení na určitou webovou stránku," objasňuje Petr Krčmář.

"Stačí jeden pěkný e-mail se štěňátky," dodává a zároveň varuje před posíláním poplašných e-mailů týkající se například pomoci nemocným dětem. V takovém případě jde o takzvaný hoax. Seznamy hoaxů můžete jednoduše ověřit na internetu.

"Cyber zločin vznikl v okamžiku, kdy se na internetu začaly točit peníze. Je to stejné jako v reálném světě," tvrdí Petr Krčmář. Krádež identity tak může být výnosnou záležitostí. "Prodávají se celé balíky. Informace o jedné platební kartě se prodávají za 40 centů až 2 dolary. Další informace, například e-mail, rodné číslo, stojí 5 dolarů za kus." Ne každou identitu lze zneužít, proto se prodávají v balíku.

"Kdyby nebylo lidí, byl by internet pěkné a klidné místo," prohlašuje Petr Krčmář. Podle něj je třeba chránit se silnými hesly, nepoužívat žádná triviální hesla shodná s uživatelským jménem, instalovat aktualizace Windows i jiných programů. "Pokud instalujete aktualizace a chováte se rozumně, tak nebezpečí není až tak vysoké," dodává s tím, že škodlivý kód je nejčastěji psán pro Windows a přechod na jiný operační systém může být jedním ze způsobů ochrany.

Zajímá-li vás, jak si vede česká policie při odhalování zločinů na internetu, v čem tkví nebezpečí Facebooku nebo který operační systém je nejbezpečnější, poslechněte si záznam rozhovoru Lucie Výborné s Petrem Krčmářem.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Krčmářem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpovídal Petr Krčmář v on-line rozhovoru na dotazy posluchačů.

autor: šše
Spustit audio