Petr Mikolanda: Exekuci pokutových kopů by trenéři měli nechat na rozhodnutí hráčů

20. květen 2022

City nebo Liverpool? Blíží se velké finále o triumf v letošním ročníku Premier Leaugue! Tentokrát aktuální témata, týkající se ostrovního fotbalu probírají fotbalový reportér Radiožurnálu Sport Jan Suchan a bývalý útočník West Hamu Petr Mikolanda. Co se změnilo v exekuci pokutových kopů s dynamickým vývojem fotbalu? Jaké taháky před penaltami brankáři používají? Jakým exekutorem byl Mikolanda? Poslechněte si aktuální díl pořadu S mikrofonem do Anglie a navnaďte se víkend.

Pokutové kopy jsou mnohdy loterie a mnohdy také nejzazší možnost, jak rozhodnout vyrovnaný duel. V uplynulém týdnu určily vítěze hned v několika důležitých zápasech, například ve finále FA Cupu ve prospěch Liverpoolu proti Chelsea nebo třeba ve finále Evropské ligy, kde přisoudily triumf Frankfurtu, který byl úspěšnější než Rangers. Ve vypjatých situacích se o slovo hlásí i trenéři, kteří radí střelcům, kam penaltu kopat. Mají nechat hráče se rozhodovat samostatně? „Mám zkušenost jako trenér, že v Saudské Arábii jsem poslal na hřiště hráče, který šel kopat proti svému kamarádovi a poradil jsem mu, aby změnil svůj záměr. On pak penaltu nedal, a trošku mi to vyčinil, že jsem mu do toho mluvil. Určitě je to lepší nechat na hráčích," směje se Mikolanda. 

Čtěte také

Nedělní poslední kolo Premier League rozhodne o tom, zda mistrovský titul nad hlavu zvednou hráči Manchesteru City anebo Liverpoolu. Proč si Mikolanda myslí, že titul urvou hráči City. Bojovat se bude i na opačném pólu tabulky, kde se o záchranu v nejvyšší anglické soutěži na dálku poperou Leeds a Burnley. Poslechněte si celý díl a navnaďte se na nabitou fotbalovou neděli!

autoři: Jan Suchan , rej
Spustit audio

Související