Petr Papoušek znovu předsedou Federace židovských obcí, ukončení české mise velvyslance Korena a turistická sezóna v Izraeli

25. prosinec 2016

Federace židovských obcí v České republice zvolila svého nejvyššího představitele. Do roku 2020 bude jejím předsedou opět Ing. Petr Papoušek, který je zároveň předsedou Židovské obce v Olomouci. Zvoleno bylo i sedmičlenné Prezidium. Federace židovských obcí sdružuje Židovské obce v České republice a další přidružené židovské organizace a spolky.

Izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren končí u nás tento měsíc svou misi a od ledna povede izraelskou ambasádu v Moskvě. V Praze působil od roku 2013 a významně se angažoval především v rozvoji kulturních, vědeckých a vzdělávacích projektů.

Pracovník pražského Dopravního podniku tento měsíc v metru hrubě verbálně napadl muže s židovskou pokrývkou hlavy známou jako kipa. Po stížnosti se Dopravní podnik omluvil, ale v první reakci jeho pracovnice telefonicky doporučila kipu v metru nenosit.

Izrael letos zažívá skvělou turistickou sezónu. Za prvních jedenáct měsíců roku zemi navštívilo více než 2 650 000 turistů, což je o 2 % více než ve stejném období loňského roku. Turistika je tak stále významnější součástí izraelského rozpočtu.

Spustit audio