Petr Placák: Campo imperiale

17. březen 2020

Povídku současného českého spisovatele, historika a publicisty o jedné cestě do Itálie vypráví Miroslav Táborský. Poslouchejte online měsíc po odvysílání. 

Účinkuje: Miroslav Táborský
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2007

Petr Placák (nar. 1964), jedna z klíčových postav českého literárního undergroundu, se vyučil mechanikem. V roce 1985 byl přijat na ČVUT, ale z politických důvodů mu bylo studium znemožněno. Publikoval v samizdatu, organizoval protikomunistické demonstrace. Po listopadu 1989 působil v Nezávislém tiskovém středisku, později v týdeníku Respekt, Necenzurovaných novinách a Českém deníku. V letech 1992–2000 vystudoval historii na FF UK v Praze. V současnosti je šéfredaktorem politicko-kulturního časopisu Babylon.

Placák debutoval v roce 1985 prózou Medorek (v roce 1990 mu dílo vyneslo Cenu Jiřího Ortena). Další knihou próz byl soubor Cestou za dobrodružstvím (2001). Podle knihy Fízl (2007) byla v roce 2014 natočena rozhlasová četba na pokračování.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.