Petr Prokop Siostrzonek

24. prosinec 2008

O Štědrém dni navštívil Dopolední Radiožurnál Petr Prokop Siostrzonek, převor benediktinského kláštera v Břevnově. Řeč byla především o Vánocích a o emocích, které s vánoční tématikou podle Petra Siostrzonka různým způsobem souvisejí: o naději, radosti, ale například i o osamocenosti. Ve čtvrtek 25. prosince bude hostem publicista Zdeněk Mahler.

Hlavním tématem svátečního rozhovoru byly - jak jinak - Vánoce. Svátky rodinných setkávání a zároveň svátky, které ve většině lidí vyvolávají silné emoce. Právě tyto emoce - ať již jakéhokoliv druhu - se staly hlavním tématem Dopoledního Radiožurnálu.

Jak si například převor Petr Siostrzonek vysvětluje to, že Vánoce budí i v českých ateistech tak hluboké dojetí? Už na přelomu 2. a 3. století, jak připomíná Petr Siostrzonek, prý filozof Tertullian prohlásil, že "duše lidská je od přirozenosti křesťanská" - tedy že v každé duši je touha po dobru a po kráse. Právě tato potřeba podle Petra Siostrzonka rezonuje ve vánočním období. A se smíchem dodává: "Navíc si myslím, že čistý ateista nikdo není - ani Jára Cimrman, protože se bál, že ho Pán Bůh potrestá."

V souvislosti s tím, jak v současnosti lidé vánoční svátky prožívají, se často mluví o i takzvaném výprodeji Vánoc. Petr Siostrzonek zcela netypicky nebrojí proti přehnané komercializaci vánočních svátků. Zdůrazňuje spíše osobní zodpovědnost každého člověka za to, jak Štědrý den prožije: "Prostě když se mi nelíbí Santa Claus, tak se na něj nedívám."

Když padl název Štědrý den, upozornila Lucie Výborná: nikde na světě se tento den nejmenuje stejně jako v Česku. Petr Siostrzonek k tomu poznamenává: "Máme jej pojmenovaný takto krásně - kéž bychom si ale také uvědomili, proč je štědrý. O co vlastně jde, o jaké dary a o jakou štědrost."

Lucie Výborná položila mezi desátou a jedenáctou hodinou Petru Siostrzonkovi i další otázky. Jak například tráví Vánoce lidé, kteří žijí sami či kterým nikdo nenaslouchá? Jak vypadaly půlnoční mše za minulého režimu? A proč převor břevnovského kláštera považuje Vánoce za období, kdy by se lidé měli přestat bát?

Záznam celého rozhovoru s Petrem Siostrzonkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio