Petr Pýcha: Bulhar. Černá komedie o moci peněz, nástrahách šoubyznysu a kouzlu Formule 1

31. prosinec 2022

Luděk Horálek má kapitál a na své farmě Šťastná země právě pořádá festival Happycamp. Freddie má agenturu Mercury a v ní i hlavní hvězdu festivalu, osmipromilového řidiče Míru Bulhara. A Vojtěch Passer z rádia Lurdy má úkol – natočit ve Šťastné zemi reportáž. Jak se během jediného festivalového večera protnou jejich osudy? Černou komedii s Davidem Novotným v hlavní roli poslouchejte on-line po dobu čytř týdnů po odvysílání.

Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.
Osoby a obsazení: Bulhar (David Novotný), Dáda Nick Hausman (Jan Vondráček), Freddie (Ondřej Vetchý), Luděk Horálek (Igor Bareš), Vojtěch Passer (Petr Čtvrtníček), Gita Voleská (Marika Procházková)
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuková spolupráce: Jan Trojan a Tomáš Pernický
Hudba: Jan Vondráček
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 3. 11. 2020
Natočeno: v roce 2020

Šťastná země Richmond. Adrenalin i relax po celý rok. Rodinné i firemní pobyty, golf, koncerty, únikovky ve stylu LARP i living history… To chceš zažít! Majitel tohoto pohádkového resortu, inženýr Luděk Horálek, zkrátka umí lidem nabídnout, po čem touží – a protože není žádný troškař, uspořádá ve Šťastné zemi prázdninový festival Happycamp. Spousta jídla, točená Happy jedenáctka a o muziku se stará agentura Mercury, která spolupracuje s těmi největšími hvězdami českého šoubyznysu. Ovšem jejím největším esem a zlatým hřebem Happycampu není žádný zpěvák ani kapela. Je jím Bulhar. Opakovaně byl usvědčen z řízení pod vlivem a naposledy dostal vedle náhrady škod roční podmínku.

Natáčení černé komedie Bulhar, David Novotný a Jan Vondráček

Miroslav Bulhar ze Studence, osmipromilový řidič. A taky fanda Formule 1. Po třech promile se mění v Nigela Mansella a musí na startovní rošt. Je to jeho prokletí. Anebo jeho klíč ke štěstí, jak tvrdí Freddie, majitel agentury Mercury, který z Bulhara udělal krále stand up comedy a miláčka davu. Bulharův suchý projev a neuvěřitelné historky přivedou publikum spolehlivě do varu. Zájmem nešetří ani média a s návrhem na vyznamenání za zásluhy o kulturu se ozvala i prezidentská kancelář.

Tenhle večer bude zásadní. Tenhle večer to Bulhar chce skončit. Štve ho dělat lidem dokola kašpara, pít, když mu řeknou, jezdit pod vlivem na golfových vozítkách „Velkou cenu“. A hlavně by chtěl komentovat závody F1. Jenže tenhle večer chce taky Freddie prodat svoji agenturu Mercury – s Bulharem, Ewou Farnou, Žlutým psem, Ivanem Mládkem i všemi ostatními – prodat Horálkovi. A samozřejmě i ten má dnes večer svůj plán. Porazit Bulhara ve „Velké ceně“ a oznámit svůj vstup do politiky s tím, že se bude opírat o novou uměleckou stáj. A všechno to sleduje zblízka redaktor Rádia Lurdy Vojtěch Passer – akorát že šoubyznys vlastně nemá rád a na akci je víceméně omylem. Kdo odejde po půlnoci jako vítěz a kdo zůstane poražený?

Natáčení černé komedie Bulhar, Petr Čtvrtníček

Autorem černé komedie o moci peněz, nástrahách šoubyznysu a kouzlu Formule 1 je scénárista Petr Pýcha. V rozhlase se již dříve dočkaly ohlasu Lidojedi či Strange Love, které napsal společně se spisovatelem Jaroslavem Rudišem, ale i samostatné autorské tituly Benzína Dehtov nebo Malá ryba. Všechny jmenované hry natočil režisér Aleš Vrzák. Nejinak je tomu u Bulhara, kde se pod jeho vedením představí David Novotný jako Bulhar, Ondřej Vetchý jako Freddie nebo Igor Bareš jako podnikatel Luděk Horálek. O zvukovou realizaci nahrávky se postarali Jan Trojan a Tomáš Pernický. Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.