Petr Šesták: Kočoval s galerií černobílých zvětšenin

17. únor 2013

V současnosti žije (podle vlastních slov) usedlým a spořádaným životem. Neexistuje na internetu. Jeho webové stránky nehledejte - webovou prezentaci fotografa se stejným jménem byste možná našli, ale věřte, že těmto aktivitám se host nedělní Čajovny skutečně nevěnuje. Igor Malijevský tentokrát pozval do studia kočovného galeristu, spisovatele a fotografa Petra Šestáka.

Na cestě s Cudlínem a Holomíčkem

V nedělním vysílání bude mluvit hlavně o etapě svého života, již strávil brázděním Evropy v dodávce a pořádáním výstav v jejích nejzapadlejších a nejméně pravděpodobných koutech.

Mezi autory vystavovaných klasických černobílých zvětšenin, které vzal Petr Šesták společně se svou družkou na výlet, byli např. Bohdan Holomíček, Karel Cudlín, Igor Malijevský, dokumentarista Miroslav Janek, Korejec Jehsong Baak či Angličan Martin Griffin.

02828118.jpeg

Itinerář "kočovné galerie" vedl z Čech až na konec světa, k Atlantiku, a zas na druhý konec světa, k Černému moři. Českou uměleckou fotografii s úspěchem prezentovali a propagovali v portugalských, španělských, francouzských, bosenských a bulharských vískách.

Autentický prožitek života na cestě i zkušenosti s vystavováním Petr zachytil v "palubním deníku". Poetiku pohybu krajinou se pokusil zaznamenat v básních psaných simultánně za jízdy. I o nich bude řeč v nedělní Čajovně.

Petr Šesták o sobě

Narodil jsem se r. 1981 ve Znojmě, kde v současnosti žiji usedlým, spořádaným životem a jakožto středoškolský profesor literatury a francouzštiny požívám všeobecné úcty. Tomuto utěšenému stavu ovšem předcházel neomalený pokus tuplovaných gadžů o kočovnou existenci: v letech 2010-2012 jsme s družkou Anaïs a "hlídacím" psem Barnabášem ve stařičké upravené dodávce brázdili Evropou a v jejích nejzapadlejších a nejméně pravděpodobných koutech otevírali přímo v ulicích měst i vesnic improvizovanou výstavu (nejen) českých fotografů krytou Václavem Havlem.

02828117.jpeg

Spustit audio