Petr Smejkal: Z politiků jsem roztrpčený. Pokud MeSES končí kvůli politice, je načase něco změnit

19. květen 2021
Jak zvládnout pandemii

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Resortu poskytovala odborné pohledy pro řešení epidemie covidu-19. Podle sociologa Martina Buchtíka se informaci o konci skupiny dozvěděli její členové telefonicky po 14.00 od náměstka Martina Havrdy. Na okolnosti se epidemiologa Petra Smejkala ptá Jan Pokorný.

Ministr zdravotnictví vám v tiskové zprávě poděkoval. Je to pro vás satisfakce? Nejde u vás jen o uraženou ješitnost?

Nejde. Už když jsme rozporovali doporučení klinické skupiny o tom, že se přestane testovat při incidenci 75 na 100, tušil jsem, že se něco chystá. Ale že se to stane takovouhle formou, to jsem fakt nečekal. 

Nedávno jsme v našem rozhovoru žertovali o tom, kdo všechno má mobil na Andreje Babiše. Volal jste mu včera, abyste věděl, odkud vítr fouká?

Nevolal. Někteří se mě ptají, zda za vším nestál můj rozhovor pro Novinky…

Čtěte také

Ať chcete, nebo nechcete, stává se z toho politikum. Třeba podle ODS, lidovců a pirátů je konec vaší skupiny reakcí na vaše vyjádření pro Novinky, kdy jste řekl, že stát epidemii nezvládl a že jste z přístupu politiků roztrpčený. Ujelo vám to, nebo mi to zopakujete?

Podepisuju se pod to. Opravdu jsem z politiků dost roztrpčený, a jestli zrušení naší skupiny je politika, pak jsem roztrpčený úplně. A asi by bylo dobré něco v naší zemi změnit, protože je něco shnilého ve státě dánském. Tohle přece nemůže být politika. Vždy jsme chtěli, aby byla odborná rada oddělená od politiky. Přece nikoho nemůže jeden rozhovor vést k tomu, aby zrušil celou odbornou skupinu.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související