Pinturas negras: Známí umělci zahalují svá osobní témata do černého hávu

5. říjen 2017

Čím je černá barva pro malíře, jaké symbolické významy jsou s ní spojovány a proč oslovuje umělce napříč historií, podobné otázky si klade výstava, kterou pro Novou galerii v Balbínově ulici v Praze na Vinohradech připravila kurátorka Barbora Ropková.

Název „Pinturas negras“ neboli Černé malby odkazuje na 14 stejnojmenných děl, která na sklonku svého života vytvořil jako reakci na své trýznivé psychické stavy španělský malíř Francisco Goya. Barbobora Ropková k výstavě přizvala 11 současných malířů. Vedle sebe můžete vidět práce řady známých umělců, jako je Josef Bolf, Jiří Černický, Jiří David či Jakub Špaňhel.

Pinturas negras

Černá barva představuje výrazný fenomén, skrývá nejrůznější fazety významů a obsahových konotací, je spojena s výraznou symbolikou a vyvolává řadu metaforických spojení. „Můžeme říci, že s černou barvou pracují autoři, kteří zpracovávají svoje osobní téma, ale i autoři, kteří se věnují abstrakci, minimalismu a v obrazech řeší spíše formální stránku. Černá se také hodí pro vyjádření spirituálních myšlenek. V neposlední řadě je oblíbená autory, kteří se věnují spíše estetizované malbě založené na požitku z malby,“ říká kurátorka výstavy Barbora Ropková.

Výstavu je možné vidět do 13. 10. 2017

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio