Piráti se neúspěšně pokusili odvolat primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka z ODS z funkce

29. červen 2021 09:35

Alexandr Hrabálek z ODS zůstává ve funkci primátora Hradce Králové. Návrh opozičních Pirátů na jeho odvolání na zastupitelstvu sice padl, neměl ale dostatečnou podporu ani na to, aby se o něm vůbec hlasovalo.

Piráti návrh podali, přestože věděli, že nemá šanci projít.

Čtěte také

„Právě proto, abychom ukázali nesouhlas s tím přístupem. My jsme chtěli, aby přestali předstírat, že nějakou koalici chtějí utvořit. Podle našeho soudu ji de facto utvořit nechtějí," návrh Pirátů měl podle jeho předkladatele, zastupitele Pavla Vacka, znovu upozornit na to, že ODS není ochotná rezignací svého primátora stvrdit svou vážně míněnou snahu o dohodu na nové pětikoalici.

Zastupitel ODS Oldřich Vlasák ale připomněl, že odvolání primátora bez dohody na náhradní variantě by bylo hodně nezodpovědné - a z neochoty jednat viní pro změnu opozici.
„Měli jsme na neděli přislíbené jednání a část opozice na onu schůzku nedorazila, HDK a Piráti. Napsali pouze, že to nemá smysl."

Situace ve vedení hradecké radnice tedy zůstává dál patová, část opozice striktně požaduje konec Alexandra Hrabálka ve funkci primátora, ale náhradní řešení nemá.

Město na soutoku Labe a Orlice, centrum duchovního života, kultury a vzdělanosti východních Čech. Sídlo českých královen. To vše je Hradec Králové

I podle dalšího opozičního zastupitele Martina Hanouska ze Zelených by přitom široká podpora společnému návrhu byla ideální variantou.
„Ta situace je skutečně tak zablokovaná různými animozitami mezi lidmi, že to zkrátka možné není. ODS řekla, že má kandidáty na náměstky, Zelení řekli, že mají kandidáty na náměstky a u ostatních jsme se to nedozvěděli."

Čtěte také

Řada by tedy měla být na HKD a Pirátech, protože opoziční Koalice pro Hradec řekla rovnou, že vhodné lidi do vedení města nemá a s hnutím ANO a komunisty opoziční strany ve své výzvě o spolupráci vůbec nepočítají.

Podle pirátského zastupitele Pavla Vacka jména byla připravená na jaře, na pozici náměstka chtěli Piráti navrhnout Pavla Vrbického a Pavlína Springerová z HDK se měla stát primátorkou. Tehdy ale ODS dohodu odmítla.
„Dával jsem příklad kolegy Vrbického. On teď nastupuje do nového zaměstnání a oni najednou změní názor a očekávají, že my se tomu budeme přizpůsobovat."

ODS a Piráti, kteří mimochodem tvoří koalici ve vedení Královéhradeckého kraje, se tedy vzájemně obviňují z populismu a neochoty dohodnout se. K dohodě je v téhle chvíli opravdu daleko.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související