Píšete rádi dopisy nebo se k tomu v karanténě odhodláváte? Objevte mail art

17. duben 2020

Přišlo vám někdy neobyčejné psaní, které mělo třeba neobvyklý tvar nebo vůbec nebylo napsané na papíře? Eliška Vidomus přináší průlet mail artem.

Pod termínem mail art se skrývá umělecká disciplína, které se věnují tisíce lidí po celém světě – profesionální i amatérští umělci, kurátoři, aktivisté, vězni nebo lidé, kteří se chtějí seznámit či jen někoho potěšit. Po světě existují komunity, jejichž členové si posílají umělecká díla, pořádají výstavy a sympózia.

Samotný termín mail art vznikl v 60. letech a bývá spojovaný se jménem Raye Johnsona a také s uměleckým hnutím Fluxus. Ray Johnson v padesátých a šedesátých letech posílal poštou své obrazy a koláže velkému okruhu přátel, zásilky často doplňoval stručným dovětkem: „Prosím, dotvoř & pošli zpět Rayovi Johnsonovi.“, přibližuje ve vysílání Eliška Vidomus, hudebnice a hudební dramaturgyně ArtCafé, pro kterou je mail art zejména v poslední době oblíbeným způsobem komunikace.

Pohlednice z časů karantény i žijící odkaz Jiřího Koláře

K současným umělcům, kteří se věnují mail artu patří třeba finská výtvarnice Riitta Ikonen. Ta od roku 2003 poslala přes sto pohlednic ilustrátorce Margaret Huber. Byly mezi zásilky ze smotaných kabelů, vlasů (takzvaný hair mail), obalených kamenů, ze stromové kůry, z výšivek, knoflíků, podrážek, vinylů apod.

Pokud ale v této nesnadné situaci nechcete zatěžovat poštu podobnými dopisními výstřelky, můžete se třeba přpojit k jedné z mnoha korespondenčních výzev na internetu. Eliška Vidomus z nich vybírá kupříkladu iniciativu kanadské neziskové organizace Literacy Alberni s názvem Pandemic Postcard Project, v rámci které můžete zasílat pohlednice s každodenními příběhy, které zažíváte během pandemie. Z pohlednic pak vznikne výstava.

Za zmínku stojí také aktivita provázaná s českou výtvarnou scénou. Claudio Romeo, italský galerista a sběratel díla Jiřího Koláře, umístil na webu své galerie mail artovou výzvu Jiří Collage směřovanou všem umělcům a umělkyním, aby posílali poštou svá díla (ideálně koláže) na adresu galerie, která se chystá všechna došlá díla vystavit. 

Připojit se můžete také k iniciativě nazvané Město, moře, kuře, stavení v rámci Mezinárodního dne koláže. Více o třetím ročníku decentralizovaných oslav koláže, které připadají na 9. května, a způsobech, jak se zapojit, se dozvíte na stránkách projektu

Ukázky mail artu nám poslaly i některé posluchačky:

V pořadu se také dozvíte o současném výzkumu dopisní korespondence poloviny 19. století a zamyšlení nad možným směřováním dalšího výzkumu od docenta Roberta Adama z Ústavu českého jazyka a teorie komunikace Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. A přinášíme také rozhovor Dominiky Prokopové s Irenou Dubail, manažerkou projektu Klaunská pošta pro dříve narozené. Hudbu s dopisními motivy vybírala Eliška Vidomus.

autoři: Eliška Vidomus , kult
Spustit audio

Související