Písně Davida Stypky tu zůstanou natrvalo. Album Dýchej demonstruje, v čem byl zpěvák jedinečný

7. únor 2022

V lednu uplynul rok od úmrtí zpěváka a skladatele Davida Stypky, jednoho z největších talentů, jaké česká populární hudba za posledních pár desetiletí zaznamenala.

Samorostlý severomoravský hitmaker může i po smrti triumfovat v cenách Anděl, a to v kategoriích album, skladba a sólový interpret roku – umožňují to regule pořadatelské Akademie populární hudby a hlavně album Dýchej, které vyšlo loni na podzim u vydavatelství SinglTon. Ta nahrávka není a nemůže být dokonalá a dotažená, Davidova kapela Bandjezz a producent Martin Ledvina ji museli dokončit bez autora a interpreta všech jedenácti rozpracovaných písní. Přesto album dokonale demonstruje, v čem byl David Stypka jedinečný. A proč by měl Anděly posbírat i posmrtně.

David Stypka a kapela Bandjeez

Napsat původní, chytlavou, a přitom nevtíravou melodii, která uvízne v paměti posluchače na první dobrou, aniž by si musel autor vypomáhat banalitami, to není nic jednoduchého. Svědčí o tom třeba playlisty mainstreamových rádií, kde narazíte na novější skladbu se stejnou pravděpodobností, s jakou najdete v trávě čtyřlístek. David Stypka psal nepodbízivé, a přitom silné písně se záviděníhodnou lehkostí. Každý, kdo se někdy o to samé pokoušel, dobře ví, že tahle schopnost se nedá naučit, skladatel se s ní musí narodit. Ať už si na novém albu Dýchej poslechnete úvodní, titulní skladbu, následující Farmářům nebo třeba jiný skvělý song Do čehos to duši dal, záhy zjistíte, jak rychle, vlastně hned po pár úvodních tónech, ve vás ty písně začínají rezonovat, jak moc se vám chce jejich příběh dopovědět.

Tím jsme u druhé zásadní hodnoty Stypkových písní, jíž jsou jeho básnivé texty. Ale ani neotřelé verše ani sebevytříbenější jazyk neposouvají píseň automaticky do kvalitativně vyšších sfér, to se děje pouze v případě, když text-báseň kráčí ruku v ruce s melodií, vytváří s ní jednolitý celek, v ideálním případě podpořený interpretací samotného autora. Všechny tyto premisy David Stypka, mimochodem majitel jednoho z nejuhrančivějších hlasů domácí scény, jaksi samozřejmě splňoval – a taky proto s námi jeho písně zůstávají. Troufám si říct, že natrvalo.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související