Pittsburgh počtvrté slaví Stanley Cup, v San Jose vyhrál 3:1 a ovládl sérii 4:2

13. červen 2016

Hokejisté Pittsburghu slaví počtvrté v historii zisk Stanleyova poháru. Penguins vyhráli v šestém finále na ledě San Jose 3:1 a sérii ovládli 4:2 na zápasy. Český hokejista tak letos na triumf nedosáhl, v barvách Sharks prožívají smutek z finálové porážky obránce Roman Polák a útočník Tomáš Hertl, který v posledních čtyřech duelech kvůli zranění chyběl a na zápas dohlížel jen z tribuny.

I v pátém ze šesti finálových duelů šel do vedení Pittsburgh, když se deváté minutě trefil v přesilové hře obránce Brian Dumoulin, který střílel skoro od modré čáry. Vyloučený domácí Dainius Zubrus se tak na led vracel po 26 sekundách.

Ve 27. minutě sice vyrovnal nejproduktivnější hráč play-off Logan Couture, ale za 79 vteřin vstřelil vítězný gól bek Kris Letang. Žraloky ze San Jose sice držel i gólman Martin Jones, ale jeho spoluhráči v útoku jen zřídkakdy vystřelili na branku. Nakonec 62 sekund před koncem Patric Hörnqvist při power play do prázdné branky pojistil výsledek.

Pittsburgh navázal na triumfy z let 1991, 1992 a 2009. Jeho kapitán Sidney Crosby získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bitev, přestože nebyl nejproduktivnějším a ani nejlepším střelcem play-off.

„Nemyslel jsem na rok 2009, jen jsem ve finále přemýšlel o tom, jak bylo těžké se sem dostat, do tohoto bodu. Užíval jsem si každou vteřinu. Je pravda, že mladém věku jsem bral zisk Stanley Cupu trochu jako samozřejmost, ale teď je to jiné,“ svěřil se dnes 28letý Crosby.

Český obránce San Jose Roman Polák uznal, že Pittsburgh byl v celé finálové sérii lepší, prohra jeho týmu ho ale – i s ohledem na výkon brankáře Jonese – samozřejmě mrzí.

„Pittsburgh nás přehrával a dostával se do vyložených šancí. V sérii nás akorát držel náš brankář, který byl vždycky připravený a ty dva zápasy, co jsme vyhráli, byla jeho zásluha,“ řekl reportérovi České televize Marianu Hajdovi.

„Byli jsme strašně blízko, a kdybychom tento zápas vyhráli, tak jít za stavu 3:3 je veliká výhoda, tam už to může dopadnout všelijak, ale to jsme bohužel neudělali a prohráli jsme, takže nálada je špatná,“ dodal.

Finále play off NHL - 6. zápas:

San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Couture (M. Karlsson, Burns) - 9. Dumoulin (Schultz, Kunitz), 28. Letang (Crosby, Sheary), 59. Hörnqvist (Crosby). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Murphy, Racicot. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 19:27. Diváci: 17.562. Konečný stav série: 2:4. Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Letang (oba Pittsburgh), 3. M. Jones (San Jose).

Sestavy:

San Jose: M. Jones - Braun, Vlasic, Burns, P. Martin, Polák, Dillon - Pavelski, J. Thornton, Donskoi - M. Karlsson, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus. Trenér: Peter DeBoer.

Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kunitz, Malkin, Rust - Hagelin, Bonino, Kessel - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

autoři: kyk , špo , Marian Hajda | zdroj: ČTK
Spustit audio