Planety Venuše a Saturn a tenký srpek Měsíce těsně vedle sebe uvidíte na lednové obloze

8. leden 2023

V lednu jsou velmi dlouhé noci, a tak se nabízí ideální příležitost pro pozorování vesmírných těles. Začít můžeme podle jihočeské astronomky Jany Tiché tím nejviditelnějším, tedy Měsícem. „Sedmého ledna byl úplněk, patnáctého nastane poslední čtvrť, jednadvacátého bude nov a osmadvacátého ledna doputuje Měsíc do první čtvrti,“ připomíná.

Na obloze jsou pozorovatelné i planety. Jana Tichá upozorňuje především na zajímavé seskupení, které se utvoří. „22. ledna dojde k nejtěsnějšímu přiblížení planet Venuše a Saturn a 23. ledna se k nim ještě přiblíží tenký srpek Měsíce, Měsíc bude jenom dva dny po novu, takže opravdu uvidíme takový ten krásný srpek,“ popisuje.

„Tato uskupení jsou krásná na pohled. Dají se pozorovat pouhým okem, jsou vidět i z měst v umělém osvětlení. Ukazují krásu nočního nebe, ale zároveň i přesné fungování nebeské mechaniky. My si dneska umíme dopředu spočítat, kdy se tělesa sejdou v takovém sympatickém uskupení. Ono je to krásné a zároveň je to důkazem toho, co všechno už lidstvo o vesmíru ví,“ dodává.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související