Plánovanou čtvrť Bubny-Zátory by v budoucnu mohla vytápět voda z čističky odpadních vod

26. duben 2021

Hlavní město chce prověřit, jestli může k vytápění plánované čtvrti Bubny-Zátory i nové budovy filharmonie na Vltavské využívat teplo z čističky odpadních vod. Urbanisté mají do konce léta vypracovat studii, která má prokázat, že takové technické řešení může fungovat.

Magistrát má k dispozici podobnou, menší studii, která ukázala, že by využití čističky na Císařském ostrově pro dodávky tepla mohlo být efektivní a navíc ekologické. To má potvrdit rozsáhlá studie Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

„Tímto zařízením by mohly být celé Bubny včetně filharmonie topeny i chlazeny. To je něco, co by do budoucna mohlo přispět třeba k naplnění klimatického závazku,“ vysvětluje náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Studie má být hotová do konce srpna. Kromě využití čističky má také ukázat, jak by mohly novou čtvrtí vést další sítě. Zároveň je v plánu revize těch stávajících tak, aby nebránily plánované výsadbě zeleně.

Nová čtvrť Bubny-Zátory by se podle odhadu magistrátu měla začít stavět přibližně za čtyři roky. Po dokončení v ní má žít až 25 tisíc lidí.

autoři: Adam Bejšovec , ech
Spustit audio