Plánovaný plošný screening odhalí poruchy štítné žlázy. Zamezí se tak problémům v těhotenství i při porodu

26. květen 2020

Akce Týden štítné žlázy upozorňuje na poruchy tohoto orgánu, kterými u nás trpí 600 tisíc lidí. Patří mezi ně zvýšená či snížená funkce štítné žlázy, ale objevují se i nádory. Na pozoru by měly být především těhotné ženy.

„Poruchy štítné žlázy bývají spojeny s vyšší četností komplikací v těhotenství i komplikací během porodu,“ říká předseda České endokrinologické společnosti Michal Kršek.

„Většinou jde o předčasné porody, ale problémy se štítnou žlázou mohou způsobit i potrat. A může to být i příčina neplodnosti,“ upozorňuje Kršek.

Štítná žláza je umístěna v oblasti krku. Je odpovědná za hormonální pochody v těle. V době těhotenství spolurozhoduje správná funkce štítné žlázy o zdravém vývoji plodu.

Čtěte také

Žena, která se rozhodne otěhotnět, by podle Krška měla mít v pořádku funkci štítné žlázy. „A pokud u mladých, čerstvě těhotných žen funkce štítné žlázy doposud vyšetřena nebyla, měly by si ji nechat zkontrolovat,“ doporučuje Kršek.

Endokrinologové proto už delší dobu apelují na gynekology, aby u těhotných pacientek zjišťovali správnou funkci štítné žlázy z krevních testů. To ještě donedávna nebylo samozřejmostí. Podle Krška se situace ale lepší. „Po počátečním odmítavém stanovisku gynekologické odborné veřejnosti dnes už přibývá gynekologů, kteří funkci štítné žlázy zjišťují,“ konstatuje Kršek.

Čtěte také

V září také začíná pilotní dvouletý screening, do kterého se zapojuje osm gynekologických center. V nich odeberou krev 8 000 těhotných žen. Endokrinologové předpokládají, že až u 15 % z nich by se díky tomu mohla odhalit některá z nemocí štítné žlázy. „Nějaká porucha funkce štítné žlázy je v této věkové skupině u žen v reprodukčním věku přítomna u 10 až 20 % z nich. Uvidíme, jak budou čísla vypadat, až se screening vyhodnotí,“ upozorňuje Kršek.

Z pilotního projektu by mohl vzniknout celoplošný screening, a vyšetření funkce štítné žlázy by se tak mohlo stát standardní součástí testování těhotných žen v prvním trimestru.

„Karcinom štítné žlázy.“ Verdikt si vyslechnou také muži

Dnes už bývalý pacient Michal Zátopek neměl žádné příznaky. „Cítil jsem se zdravý, přesněji měl jsem jiné problémy jako například nadváhu či reflux. Nenapadlo mě, že mám nějaký problém se štítnou žlázou,“ podivuje se Zátopek. „Jsem rád, že všechno dobře dopadlo. Na radiodiagnostické klinice jsem absolvoval dvě kola terapie radioaktivním jodem a teď už bych měl být bez problémů.“

Čtěte také

Po počátečním stresu si Zátopek nastudoval, že tento typ rakoviny je jedním z relativně „lepších“. Procento úspěšnosti léčby je totiž poměrně velké. „Ale donutí vás vážně se zamyslet nad vlastním způsobem života,“ uvažuje nad svou životní situací.

Na celém problému pozitivně hodnotí, že se seznámil s velmi zajímavými lékaři, kteří mu vysvětlili důvody vzniku onemocnění. „Příčinou je nerovnováha organismu, příliš mnoho stresu a také málo fyzické aktivity. Současná doba a její tempo bohužel nahrává zvyšování počtu nádorů štítné žlázy,“ konstatuje Zátopek.

Chytit nádor do pasti

„Nejčastější jsou takzvané diferencované karcinomy štítné žlázy,“ vysvětluje endokrinolog Kršek. „Z histologického pohledu jsou schopny rozšiřovat se po těle včetně metastáz, jedná se tedy o zhoubné nádory.“

Nádory štítné žlázy jsou dobře léčitelné.


Michal Kršek

„Důvodem je, že buňky se nemnoží tak rychle a metastazují až později. A pak si také zachovávají normální vlastnost buněk štítné žlázy, tedy že vychytávají radioaktivní jód.“

Když je nádor odhalen, přichází podle Krška většinou na řadu odstranění celé štítné žlázy. Pokud jsou postiženy lymfatické žlázy, jsou odstraněny i ty. „Pak následuje podání radioaktivního jódu, který je schopen najít buňky ze zbytků nádoru a ozářením je zničit,“ uzavírá Kršek.

Počet poruch štítné žlázy stoupá s přibývajícím věkem. Lidé by proto měli dbát na prevenci a funkci štítné žlázy si nechat překontrolovat u praktických lékařů.

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.