PLATO na jatkách. Ostravská městská galerie pro současné umění se přestěhovala z hobbymarketu do nových prostor

9. listopad 2022

Ostravská galerie pro současné umění PLATO zahájila s letošním podzimem provoz v nově zrekonstruované budově bývalých jatek. Na co lze v těchto kulturních prostorách narazit? Na to odpoví ředitel městské galerie pro současné umění PLATO – Marek Pokorný, který je také čerstvým držitelem ceny Ministerstva kultury za výtvarné umění.

Po šesti letech dočasných působišť získává galerie současného umění PLATO zázemí srovnatelné s evropským standardem. Památkově chráněná budova bývalých jatek se stává po bývalém obchodě s textilem a bývalém hobbymarketu třetím sídlem městské organizace od jejího založení. Svou činnost v něm PLATO zahájilo 21. září 2022. Nové galerijní prostory otevřela skupinová výstava Optimalizované bajky o dobrém životě. Kurátory jsou Daniela a Linda Dostálkovy a Marek Pokorný. Výstava opírající se o žánr bajky pojednává o tom, jak vést dobrý život, a zcela symbolicky zahajuje novou etapu fungování galerie.

Mgr. Marek Pokorný

Marek Pokorný se stal ředitelem platformy PLATO v roce 2013, kdy celý projekt začínal jako tříletý grant. Díky Markovi Pokornému se z projektu postupně stala instituce s evropským renomé a náročnou mezinárodní dramaturgií. Za jeho významnou kritickou, kurátorskou a manažerskou činnost v oblasti současného umění udělila porota Markovi Pokornému letošní Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související