Ples, koncerty popové i vážné hudby a výstava. Jak oslaví Český rozhlas stoleté jubileum?

Od prvního vysílání Českého rozhlasu uběhne 18. května 100 let. Významné jubileum oslaví Český rozhlas ve velkém – několika kulturními akcemi, speciálními projekty i celoroční výstavou. Poslechněte si reportáž a oslavte sto let s námi.

18. května uběhne přesně 100 let od chvíle, kdy ve stanu v pražských Kbelích začalo pravidelné rozhlasové vysílání, tehdy Radiojournalu. Jako narozeninové dárky posluchačům připravil Český rozhlas speciální výstavy, koncerty i další akce. 

Přímo v den stého výročí se bude v pražských Riegrových sadech konat koncert. Vystoupí na něm třeba Aneta Langerová, Mirai Navrátil nebo Chinaski. A vůbec prvním interpretem v druhém století rozhlasového vysílání bude Marek Ztracený. Během jeho vystoupení vstoupí Český rozhlas do druhého století svého působení.

Oslavy 100 let Českého rozhlasu:

  • 10. 3. v 18:30 ples v Obecním domě,
  • 15. 5. ve 20:00 koncert Symfonického orchestru v rámci Pražského jara,
  • 17. 5. – 31. 12. výstava v Národním technickém muzeu,
  • 18. 5. koncert Českého rozhlasu v Riegrových sadech.

Celoroční výstava i jarní koncert SOČRu

Čtěte také

Symfonický orchestr Českého rozhlasu jubileum oslaví v rámci festivalu Pražské jaro. A ještě den před hudebními programy se bude konat vernisáž výstavy v Národním technickém muzeu, která připomene nejen technologický vývoj a stoletou historii, ale také řadu konkrétních ikonických okamžiků, na které by se nemělo zapomenout. Výstavu bude možné navštívit až do konce roku 2023.

Oslavy Český rozhlas zahájí už 10. března reprezentačním plesem v Obecním domě v Praze. Tam kromě rozhlasových symfoniků vystoupí třeba zpěvačka Ewa Farná nebo kapela No name

Čtěte také

Do oslav se budou moci aktivně zapojit i naši posluchači. Konkrétně v anketě o nejlepší neviditelné herce a herečky století. Odborná porota vybrala 10 mužských a ženských výrazných hlasů, ze kterých budou moci lidé svým hlasováním vybrat vítěze.

Mezi ženskými nominantkami jsou třeba Hana Maciuchová, Dana Medřická nebo Vilma Cibulková. V mužské kategorii jsou to například Ivan Trojan, Rudolf Hrušínský nebo Karel Höger.

autoři: Josef Kaňka , agf
Spustit audio

Související