Plíce kuřáků jsou oslabené a náchylné k infekcím. Skončete s kouřením, vyzývají lékaři

1. duben 2020

Oslabené plíce jsou mnohem náchylnější k nákaze koronavirem. K čemu v nich v případě napadení dochází? Pacienti s plicními nemocemi patří v současnosti k nejohroženějším. Ohrožení jsou ale i kuřáci.

Plíce tvoří miliony tenkostěnných váčků (plicní sklípky), díky jejich výstelce (plicnímu epitelu) dochází k výměně dýchacích plynů. Koronavirus napadá právě buňky respiračního epitelu, které pak odumírají.

Čtěte také

„Dochází k destrukci potahu dýchacích cest a plicních sklípků,“ říká Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

„Plíce přestávají fungovat jako výměník plynů mezi zevním prostředím a krví, tělo se při velmi rozsáhlém postižení přestává okysličovat. Pokud je viru méně, pacient může mít kašel, vykašlávat a mírně se zadýchávat. V případě většího postižení se ale dusí a funkci plic je třeba podpořit.“

Kouření připravuje cestu virům

„V optimálním neporušeném stavu jsou dýchací cesty souvislá vrstva, kde jedna buňka sousedí s druhou,“ vysvětluje Vašáková. „Na povrchu buněk jsou pak jemné řasinky, které posouvají hlen směrem nahoru. U kuřáka dochází k tomu, že řasinky slábnou, nebo mizí úplně. Takže takový ‚eskalátor hlenu‘ přestává fungovat. Navíc jsou buňky poškozeny a vzniká tam chronický zánět. Ke změnám dochází i na úrovni plicních sklípků.“

Čtěte také

Kouření tím přímo připravuje podmínky pro infekci virům i bakteriím. Kuřáci mají poškozený slizniční aparát a jsou obecně více nemocní v obdobích, kdy počet respiračních infekcí roste. Jsou náchylnější ke všem infekcím jak horních, tak dolních cest dýchacích. Patří mezi ně tuberkulóza, závažné virové infekce, chřipka.

Tabákový kouř navíc nedezinfikuje dýchací cesty, i když se tento mýtus někdy objevuje.

I když se kuřáci cítí zdrávi, mají poruchy imunity dýchacích cest a sliznice je náchylnější k propuštění virů a bakterií, které způsobí infekční zánět.
Martina Vašáková

Poškozené dýchací cesty lze obnovit

Poškození sklípků, dýchacích cest nebo záněty se dají léčit. To platí i o těžkých případech, které jsou přechodně ventilovány, nebo jsou na mimotělním oběhu.

„U některých pacientů může dojít k tomu, že místo zahojení a obnovení funkce plicních sklípků dojde k fibróze, nevratnému zajizvení,“ popisuje Vašáková. „Je těžké předpovědět, který pacient skončí fibrózou a který se uzdraví. Rizikovější jsou pacienti, kteří mají více chorob najednou, jsou starší nebo mají nějakou plicní nemoc.“

Čtěte také

Mechanismus poškození plic při napadení novým virem poodhalily i pitvy pacientů, kteří nemoci podlehli v Číně. „Plicní tkáň u těch, kteří na nemoc zemřeli, se smrštila a nedocházelo v ní ke správné výměně dýchacích plynů,“ říká Stanislav Kos z Českého občanského spolku proti plicním nemocem. „Ti lidé se udusili, a proto je také dušnost jedním z hlavních příznaků.“

Pacienti s plicními chorobami jsou aktuálně ve vyšším riziku, lékaři je proto doporučují k testům na koronavirus. Jedná se o lidi s chronickou obstrukční plicní nemocí, kterou převážně vyvolává kouření. „V nebezpečí jsou samozřejmě astmatici a obecně všichni lidé, kteří mají sníženou obranyschopnost plic,“ dodává Kos.

Pádný důvod, proč přestat kouřit

Současná karanténní opatření neumožňují tak typické společné kouření na veřejnosti. Lidé se při něm sdružují, odkrývají si ústa a sahají po cigaretě. Tím by mohli zvyšovat případné riziko nákazy. Omezený sociální kontakt možná povede k tomu, že někteří lidé nebudou motivováni společně si zapálit.

Čtěte také

Podle pneumologa Jiřího Votruby tvoří kuřáctví jednak závislost chemická, a potom zvyková závislost v chování, kdy kuřákovi chybí, že nemá cigaretu mezi prsty. Významná je ovšem i sociální rovina, kdy si zapálí s kamarády.

„Lidé jsou vykolejeni ze svých normálních situací a běžných denních rituálů,“ konstatuje i Vašáková. „Mají větší možnost přemýšlet o svém zdraví. Co oni sami můžou pro svůj život udělat, až tohle všechno překonáme? Může je to vést k rozhodnutí, že přestanou kouřit, protože jejich život bude lepší,“ doufá.

Podle lékařských statistik mají následky kouření na svědomí mnohem více obětí a hospitalizovaných než koronaviry.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.