Plynová promítačka filmů, žehlička i pračka. Zajděte do muzea v Michli, kde hraje hlavní roli plyn

13. prosinec 2022 08:55

Vůbec první muzeum v České republice věnované plynárenství otevřeli v roce 1999 v Michli, v dnešním sídle společnosti Pražská plynárenská. Návštěvník se seznámí nejen s historií a vývojem dnes velmi aktuálního průmyslu. Zároveň na něj čeká přehlídka technických rarit a zajímavostí.

„Ten nejvíc používaný plyn – svítiplyn – byl uměle vyráběný z našeho domácího uhlí. Kromě toho plynu vznikala celá řada dalších surovin, ať už to byl dehet, čpavková voda, anilin, takže ta plynárna byla taková malá chemická fabrika,“ říká Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea v Michli.

Městská plynárna zde od roku 1927 vyráběla a distribuovala plyn do celé Prahy. První plynárna ovšem vznikla už v roce 1847 v Karlíně. Následoval Smíchov, Žižkov, Holešovice, Libeň a konečně Michle.

O historii a technologických procesech výroby a rozvodu plynu se dozvíte z informačních panelů a názorných modelů. Mezi nejzajímavější exponáty ovšem patří předměty denní potřeby.

Jan Žákovec

„Máme tady automatickou pračku na plyn, plynovou promítačku filmů, plynový diaprojektor, celou řadu plynových žehliček, kulmy, nejrůznější topidla, i viktoriánský radiátor ze staré Anglie. Každý návštěvník si něco najde a podivuje se, k čemu všemu se ten plyn v minulosti používal,“ dodává Jan Žákovec.

Vstupné do Plynárenského muzea v Michli je zdarma, návštěvu si ale musíte sjednat předem. A protože je Jan Žákovec také prezident Cechu lampářů, můžete ho v adventním čase potkat na Karlově mostě, kde s kolegou rozsvěcuje denně po setmění tamní historické lampy.

Kdy se začal plyn prosazovat v oblasti vytápění a přípravy teplé vody? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související