Plzeň je za rok 2022 nejlepším místem pro podnikání, zvítězila v průzkumu Město pro byznys

2. březen 2023 08:33, aktualizováno

Chcete podnikat? Pak byste měli v Plzni. Alespoň podle posledních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys. V jeho rámci se Plzeň stala absolutním vítězem v Plzeňském kraji za rok 2022.

Projekt Město pro byznys zkoumá města, která jsou do něj automaticky zařazena, dle 29 kritérií. Hodnotí jak podnikatelské prostředí, tak třeba přístup veřejné správy. Plzeň z něho vyšla jako město, jež vynakládá dostatečné finanční prostředky do oblasti veřejné dopravy a kultury, má skvělou dopravní dostupnost a v rámci kraje také nejvyšší počet nabíječek na elektromobily. Získala také velmi dobrý výsledek v mystery testu, při němž se posílaly fiktivní dotazy na úřady a hodnotila se rychlost a kvalita odpovědí.

Za Plzeň ocenění převzal radní pro Smart City a podporu podnikání Daniel Kůs. „Myslím si, že každý podnikatel ocení kromě peněz, které mu dát nemůžeme, především úsporu času. To je přesně to, o co se snažíme. Chceme v rámci úřadu převést co nejvíce agend do online prostředí. Zároveň pro generace, které moderní prostředky využívat nechtějí, ale zachováme klasickou alternativu,“ uvedl. Oblast, ve které patří dle něj Plzeň k naprosté špičce, je podpora firmem v technologických centrech.

Druhé místo ve srovnávacím testu obsadily Rokycany. V Plzeňském kraji vynikají velkým podílem firem s více než 250 zaměstnanci, vysokou likviditou a naopak nízkými náklady na dluhovou službu. Dle starosty Tomáše Rady jsou dobrým místem pro žití nejen pro podnikatele. „Máme ideální polohu, infrastrukturu, jsme třetím největším městem v kraji, takže je zde snadno dostupná veškerá občanská vybavenost,“ řekl. Třetí příčka v průzkumu Město pro byznys patří v Plzeňském kraji Nýřanům.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio