Plzeňská Papírna se mění a zve k odpočinku

1. srpen 2022 15:49, aktualizováno

Utéct z ruchu velkoměsta mohou pěší i cyklisté do plzeňského kulturního centra Papírna. Vzniká tam nový prostor La Caravana a od září se tady opět rozjedou kulturní akce.

Kulturní centrum Papírna Plzeň znovu ožívá. Provozovatelé připravují výstavy, koncerty i divadelní představení. Během letních prázdnin se mění i prostředí areálu a nově se v Papírně otevírá prostor La Caravana s přístupem od řeky pro pěší a cyklisty. „Název vznikl tak, že v prostoru máme maringotku, ve které budeme podávat mexickou kuchyni a čepovat výborné pivo,“ prozradil spoluprovozovatel centra Timo Daneš. „Je tady také dětské hřiště a vznikne tu i malá kulturní stage, kdo pojede kolem na kole, nebo půjde na procházku, může si tady odpočinout ve stínu stromů,“ doplnil.

Výstava o zaniklé Šumavě i jazzový koncert

Uvnitř centra Papírna vzniká výstava o Šumavě, kterou by provozovatelé chtěli otevřít v druhé polovině září. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout modely zaniklých šumavských vesnic, ze kterých poznají celý životní styl lidí, kteří v nich žili,“ popsal ředitel kulturního centra Jaroslav Bláha. „Součástí výstavy je velký reliéfní interaktivní model, nad kterým jsou projektory ilustrující vývoj Šumavy během posledních dvou set let a nastíní také vývoj šumavské přírody, lesů nebo vody v budoucnosti,“ dodal.

V Papírně se mimo jiné chystá volně přístupný hudební festival Riversound nebo koncert americké jazzové zpěvačky Lauren Henderson. „Koncert bude pojat komorně, pouze pro pár desítek návštěvníků,“ vysvětlil Daneš. V září zvou provozovatelé na divadelní představení Čtyři dohody a v říjnu na výstavu předních českých streetartových umělců.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio