Plzeňská vánoční tramvaj je připravená na první jízdu

23. listopad 2022 17:13, aktualizováno

Jsou to takové plzeňské vánoční jistoty – strom na náměstí Republiky, pod ním betlém, trhy a v neposlední řadě vánoční tramvaj. Ta letošní už nazdobená čeká na svou první jízdu.

„Stejně jako loni je tramvaj osvětlená, svítí různé ozdoby po celém obvodu tramvaje. Dekorací je 26, použité řetězy měří dohromady 200 metrů,“ prozradil vedoucí střediska veřejného osvětlení Plzeňských městských dopravních podniků Josef Smolík.

Oproti loňsku dostala tramvaj úplně novou tapetu se sváteční tématikou. Nyní čeká ve vozovně PMDP v Plzni na Slovanech. Do ulic se poprvé rozjede symbolicky na první adventní neděli, tedy 27. listopadu. Cestující bude vozit od nástupní zastávky u synagogy na Mikulášské náměstí a zpět. Okružní jízda potrvá zhruba 20 minut a absolvovat ji budeme moci od 16:25 do 19:25.

„Na první adventní neděli budou mít cestující jízdu zdarma. Hned v pondělí ale tramvaj nasadíme na pravidelné linky a pak už bude potřeba zakoupit si standardní jízdné,“ uvedl mluvčí PMDP René Vávro. Speciální tramvaj potkáme v pracovní dny na lince číslo 1 a o víkendech a svátcích na linkách 2 a 4, a to minimálně do konce letošního roku.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio