Plzeňské sportovce dává do „kupy“ Akademie individuálních sportů

19. říjen 2018 15:05

Plzeňská Akademie individuálních sportů nabízí zhruba padesátce sportovců ze západu Čech téměř kompletní servis.

Služby kondičního trenéra, výživového poradce, psychologa a také fyzioterapeuta využívají díky Akademii individuálních sportů i někteří známí sportovci Plzeňského kraje, například badmintonista Jan Louda, atletka Kateřina Skypalová, plavkyně Kristýna Štemberová nebo judistka Markéta Paulusová.

V týmu akademie je 19 kondičních trenérů, 17 masérů a fyzioterapeutů. Jedinou podmínku, kterou sportovci musí splnit, je ctít její kodex. Obnáší to několik bodů, například: sportovat v duchu fair-play, respektovat své rodiče, trenéry, spoluhráče, protihráče i rozhodčí. Sportovec také slibuje, že nikdy nebude užívat doping, ale i drogy nebo jiné návykové látky.

Od nového roku musí sportovec vyplňovat kartu sportovce s tréninkovým plánem. U mladších sportovců budou kartu vyplňovat společně s trenéry nebo rodiči.

Služeb akademie využívá také česká golfová reprezentantka Tereza Koželuhová. Golfem nejvíc zatěžuje záda, možná některé překvapí, že i chodidla. A právě kvůli bolestem v těchto partiích navštěvuje fyzioterapeutku Karolínu Novotnou.

Fyzioterapie umí napravit nejen bolavá záda

„Po golfu mě většinou bolí záda, bedra, od toho jak jsem pořád ohnutá. Záleží na tom, co trénuji, jestli chodím po hřišti, nebo pořád stojím nad míčkem. Teď mě ale poslední dva dny bolí horní část zad a trapézy. Zřejmě z posilovny,“ popsala svoje obtíže Tereza Koželuhová.

Práce fyzioterapeutky může začít. Ta nejprve najde ložisko bolesti a začne s napravováním bolavých míst; přesně vedenými tahy, prostřednictví masírování a hnětení postižených oblastí.

Ačkoliv podstoupila Tereza Koželuhová fyzioterapii u Karolíny Novotné zatím jen pětkrát, chodí sem s vědomím, že se jí vždy uleví. „Jsem tu jedenkrát týdně a opravdu mi to pomáhá. Dříve jsem chodila tak jednou za měsíc. Vždycky když mě něco bolelo, zašla jsem si třeba na masáž, ale to nebylo ono. Teď když navštěvuji fyzioterapii pravidelně, myslím, že je to pro mě lepší,“ doplnila golfistka.

A po mladé golfové naději už na šikovné ruce fyzioterapeutky Karolíny Novotné čekají další sportovci, jako třeba judista, moderní pětibojař či triatlonista.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio