Plzeňský Majáles pokračuje hlavním programem

25. duben 2015

Plzeň ožila tradičními studentskými slavnostmi jara Majáles. Letos je program v mnohém netradiční, Plzeňský Majáles totiž slaví 25. narozeniny. Po letech se navíc vrátil z lochotínského amfiteátru, který se rekonstruuje, do areálu za obchodním centrem Paza.

Program prvního dne festivalu byl bohatý. Amfiteátr za obchodním centrem Plaza v centru byl plný. Majáles odstartoval 24. dubna odpoledne hlučným studentským průvodem z centrálního náměstí. Pak následovala tradiční volba majálesového krále. Trůn obhájil Marek Cihla.

Za celou dobu konání nejstarší nepřerušované porevoluční studentské oslavy v zemi je to poprvé, co se to někomu podařilo. Cihlova družina i jeho další podporovatelé zajistili staronovému králi plzeňských vysokoškoláků nejhlasitější podporu, kterou změřila certifikovaná firma na zjišťování akustického pozadí.

Během Majálesu vystoupí 50 kapel, některé z nich budou vystupovat i ve dvojicích. Hlavní část festivalu je na programu 25. dubna. Na co se mohou návštěvníci těšit, přiblížil organizátor akce Jiří Sojka.

„Kapel máme velké množství. Hrajeme na třech hudebních scénách a jsou to jak ty menší kapely, které hrají akusticky čistě, až opravdu po ty slavné kapely, ať už je to Michal Hrůza, kterého velice rádi uvidíme, slovenští No Name a Horkýže Slíže. Pro mladé v současné době populární Jelen, Slza, máme tam Vypsanou Fixu, je tam skupina Škwor, takže vlastně mix všeho, co současná hudba dává a co studenti poslouchají."

Samozřejmě ani letos nechybí oblíbené jednodenní majálesové svatby

„My nabízíme příležitost oddat se párům jakéhokoliv pohlaví, dokonce i nejen párům ale i skupinám a nabízíme jim klasický obřad s tím, že po dvaceti čtyřech hodinách je ten svazek automaticky rozveden. Každý rok je to velká atrakce," řekl Sojka.

Kapacita areálu za Plazou není tak velká jako na Lochotíně, kam chodilo až osmnáct tisíc lidí. Letošní Majáles se ale koná uprostřed zeleně na rovné ploše, která na Lochotíně nebyla. Nová je Street Zóna s ukázkami a hudebním programem a hlavně Majálesové muzeum s materiály od roku 1990 včetně videí, zbytků kostýmů a propriet majálesových králů. Po devíti letech také vyšly znovu majálesové noviny.

autoři: kos , sch
Spustit audio