Plzeňští medici mohou trénovat na figurínách. Ty reagují jako živí lidé

9. listopad 2022 22:05, aktualizováno

Intubace pacienta, odběry krve, zavádění kanyl, ale i řešení závažných stavů z intenzivní medicíny. To je jen část toho, co teď mohou nacvičovat studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni v simulačním centru v kampusu na Lochotíně na realistických figurínách.

Simulační centrum plzeňské lékařské fakulty

Figuríny, jež mohu studenti využívat, jsou mnohem sofistikovanější než „Anduly“, které si mnozí z nás pamatují ze školy. Nejen že vypadají jako živé, ony jsou také schopné reagovat jako člověk, a dokonce mluví. Díky tomu lze tedy velmi dobře napodobit situaci při ošetření skutečného živého pacienta.

Jednání figuríny má při nácviku v režii technik Vít Puškáš. „Reaguji na dění v simulačním sále a odpovídám na dotazy lékaře. Vždy máme připravený rámcový scénář. Dle potřeby improvizuji, ale vždy se držím základní kostry, abych studenty zbytečně nemátl,“ vysvětlil.

Nácvik v simulačním centru je velmi přínosný. Studenti zde mohou trénovat jak lékařské dovednosti, tak komunikaci v týmu i s pacientem. Jak uvedla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, plzeňská fakulta má k dispozici dospělé, dětské, a dokonce i novorozenecké figuríny. Kromě velkých modelů celého těla, které simulují případy z urgentní medicíny, pracují studenti také s jednotlivými částmi, například s rukama, na nichž nacvičují zavádění kanyly nebo odběr krve.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio