Plzeňští strážníci mají v centru novou služebnu. Rekonstrukce stála 4 miliony korun

21. březen 2022 11:09, aktualizováno

Plzeňskou městskou policii čeká velké stěhování. Během jediného dne se část zaměstnanců přesune z Bor do nových prostor služebny v centru města.

Zpracovatelé dopravních přestupků budou mít k dispozici několik místností ve třetím patře služebny v Dominikánské ulici. Město za rekonstrukci přízemí i třetího patra zaplatilo více než 4 miliony korun. K velkému stěhování dojde na konci března.

„Nahoře na Borech seděli čtyři zpracovatelé ve dvou malých kancelářích, kde se pomalu nemohli ani otočit a měli k tomu takové drobné zázemí. Když se zamyslíme nad tím, že tam měli ještě přijímat nějaké přestupce a klienty na vyřizování, tak to bylo značně nedůstojné,“ porovnal původní prostory na Borech a ty nové ve třetím patře služebny v Dominikánské ulici velitel Městské policie Plzeň Petr Vlk.

Jedním z důvodů proč k úpravám i navýšení komfortu došlo je neustále se navyšující množství administrativy. „Zpracovatelé dopravních přestupků mají kromě vyhodnocování úsekového měření na území města Plzně na starosti i další věci. Například vyhodnocování detekce jízdy na červenou na křižovatce Karlovarská - Bolevecká, dále pak systém parkování v centru města a nově tu bude agenda veškerých zjištěných přestupků ve statické dopravě řešených strážníky policie,“ uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová.

Přesun zpracovatelů dopravních přestupků do centra do Dominikánské ulice je snahou ponechat na služebně na Borech jen služby pro tento městský obvod. Podle plzeňského radního Martina Zrzaveckého se městská policie stěhovala už i v minulosti. „Když se budovala služebna v Lobzích, tak jsme přesunuli tým lidí, kteří se starají o prevenci, pak nějaké další služby jsou v Lobzích a teď tedy přesouváme z Heyrovského ulice zpracovatele dopravních přestupků sem, kam správně patří, to znamená na dopravní skupinu do Dominikánské ulice,“ vysvětlil.

Následně se služebna v Heyrovského ulici zrekonstruuje. V Plzni na Lochotíně pak město vybuduje služebnu úplně novou. „Městský obvod potřebuje prostory, které v současné době na úřadě využívá městská policie. Takže to by mělo být buď ještě v tomto roce, nebo začátkem příštího roku. Potom plánujeme novou služebnu na Slovanech, pravděpodobně v centro garážích,“ přiblížil plzeňský radní Martin Zrzavecký.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio