Plzeňští toulavé kočky kastrují

26. červen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Stovky a tisíce toulavých koček se totiž pohybují v ulicích velkých měst. Množí se nekontrolovaně a mohou být zdrojem různých nemocí. Často se pohybují v místech, kde se koncentrují odpadky. Například kolem stravovacích zařízení a nebo třeba v areálech nemocnic. V Plzni se chovatelé koček rozhodli, že zamezí jejich množení, a to kastrací. Avšak i ta má své odpůrce.

Kočky žijí nočním životem, a tak většinu z těch městských toulavých ani nezahlédneme. Přesto jich podle odborníků žije v plzeňských sklepech a zahradách na tisíce.

Obyvatelé Plzně: Lepší by bylo kastrovat, protože je to strašně rozmnožené. V té nemocnici, to je hrůza, co je tam koček.

Obyvatelé Plzně: Kočka ano, ať je také v přírodě, na vesnici, tam chytá myši, ale chovat kočky tady někde a zvláště, když tu volně pobíhá, to není dobře.

Obyvatelé Plzně: Bylo by lepší, kdyby se kastrovaly ty kočky, protože ony se přemnožují a pak tady zbytečně lítají.

S nápadem kastrovat kočky přišla Anna Havlíčková z občanského sdružení Kočky mezi lidmi. Pro své plány získala i finanční podporu plzeňského magistrátu.

Anna Havlíčková, sdružení Kočky mezi lidmi: My s myslíme, že těch koček ve městě je skutečně příliš, takže my bychom rozhodně chtěli docílit toho, aby těm kočkám se pomohlo, a aby se pomohlo i lidem, aby prostě to soužití lidí a koček bylo lepší než je teď.

Členové občanského sdružení chytají kočky do klecí a převážejí k veterináři. Poté kočky vracejí na původní místo. Anna Havlíčková se domnívá, že vykastrované kočky by se mohly do areálu zdravotnických zařízení vrátit, přestože to odporuje veterinárních předpisů.

Anna Havlíčková, sdružení Kočky mezi lidmi: Spousta pacientů vlastně s kočkou přichází do styku, baví se ve svém volném čase a je to i taková trošku zdravotní policie pro areály nemocnic a školek a myslím si, že zaručíme, že skutečně ty kočky nebudou odchytávány a nikde nehumánně utráceny.

A právě nehumánního utrácení se obává Miroslav Svoboda ze sdružení Svoboda zvířat.

Miroslav Svoboda, sdružení Svoboda zvířat: Po pravdě řečeno, ne vždycky ta praxe je dokonalá a je to právě záležitost občanského sdružení, aby se zúčastnili té kontroly při odchytu, tak i při navrácení těch zvířat zpátky do toho areálu.

Vykastrované kočky se vracejí na původní místo z prostého důvodu.

Miroslav Svoboda, sdružení Svoboda zvířat: Odchytit kočky třeba v areálu školky a nevrátit je tam není řešení, protože se tam dostanou jiné kočky, které jsou prostě v okolí.

Takový argument je voda na mlýn Anně Havlíčkové.

Anna Havlíčková, sdružení Kočky mezi lidmi: Já vás chci ubezpečit, že skutečně nepodnikneme nic, abychom ty kočky někam odváželi, kde by ty kočky byly v šoku a neměly vlastně svůj původní domov.

Ochránci zvířat se až na výjimky shodují, že kastrace koček je ku prospěchu nejenom lidem, ale i samotným zvířatům.

Anna Havlíčková, sdružení Kočky mezi lidmi: Když se rodí ta koťata a ti lidé to vyhazují, tak snad je pak lepší ta kastrace.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu