Po 28 letech se pietního aktu v Letech u Písku zúčastnil prezident. Na Václava Havla navázal Petr Pavel

15. květen 2023 10:56

Stovky lidí se v neděli sešly u památníku v Letech na Písecku, aby uctily památku romských obětí nacismu. Akci každoročně pořádá Muzeum romské kultury a Výbor pro odškodnění romského holokaustu. Zúčastnil i se prezident republiky Petr Pavel, a to jako teprve druhá hlava státu po Václavu Havlovi.

Pietní akt tentokrát připomněl 80. výročí květnového transportu romských mužů, žen a dětí do vyhlazovacího tábora. V areálu památníku, který se nachází v bezprostřední blízkosti nouzového pohřebiště obětí letského koncentračního tábora, účastníci položili květinové dary. Byli mezi nimi členové vlády i prezident republiky.

Petr Pavel byl teprve druhým prezidentem po Václavu Havlovi, který přijel uctít památku obětí přímo na místo, stalo se tak po 28 letech. Řekl, že je správné a potřebné si tyto události připomínat jako temnou kapitolu dějin a zároveň poučení z historie. Zdůraznil potřebu obhajovat svobodu a lidská práva v současné době stejně jako v minulosti.

Na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku stál dlouhá léta vepřín. Jednání o jeho odkupu se vlekla skoro třicet let. „Myslím si, že to bylo dlouhé a nedůstojné. Jsem rád, že to takhle dopadlo, že tu vznikne památník a že se podaří trochu nasvítit část historie, na kterou bychom neměli zapomínat,“ komentoval Petr Pavel.

Čtěte také

„Naopak bychom měli tuto historii jasně popsat a přiznat svůj díl viny, protože jedině tak se s tím můžeme vypořádat. Zároveň to považuji za signál k upřímné snaze o nápravu. Já to takhle vnímám, a proto jsem tady a proto se také tou problematikou zabývám,“ dodal prezident Petr Pavel.

Stát vykoupil bývalý vepřín od společnosti AGPI Písek v roce 2018. S bouráním třinácti objektů skončil na konci loňského roku. V současnosti už na místě vzniká památník, který bude mít vnitřní i venkovní část. Práce postupují rychle.

„Už se staví, zrovna dnes tu máme další jednání o podobě kruhového památníku. Venkovní expozice spojí návštěvnické centrum s kruhovým památníkem, který obkružuje areál bývalého tábora a který ponese jména vězněných na paprscích toho kruhu,“ popsala Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, které letský areál spravuje.

Památník holocaustu Romů a Sintů chce muzeum otevřít přesně za rok. Prezident republiky Petr Pavel na pietním setkání uvedl, že pokud mu to pracovní povinnosti dovolí, chtěl by být u toho.

Spustit audio

Související