Po desítkách let mají klid. Otevření D35 odklonilo dopravu z Ostřetína

6. leden 2023 11:12

Velkou úlevu cítí obyvatelé Ostřetína na Pardubicku. Můžou přejít silnici i klidně spát. Nový úsek dálnice D35 z obce s ani ne tisícovkou obyvatel odklonil tranzitní dopravu. Ostřetínští na to čekali desítky let.

„Je to super,“ pochvaluje si během našeho natáčení paní Lucie zklidnění dopravy a pokračuje: „Po letech je v obci klid. V noci spíme líp, protože ty kamiony nejezdí. Máme okna k silnici, takže se nám dost ulevilo.“

Starosta Miloš Vlasák (STAN) dělá starostu v Ostřetíne už víc než 16 let. „Jsme hrozně rádi, tady jezdilo denně přes 20 tisíc aut, hlavně kamionová doprava a dneska to spadá na třetinu, takže opravdu si tady teď užíváme klid a pořádek,“ usmívá se starosta.

Ostřetínem projížděly tisíce aut denně. Někteří řidiči i zastavili

Bývalá hlavní silnice protíná obec prakticky uprostřed, takže silná doprava život v Ostřetíně podle starosty ovlivňovala výrazně. „Byly doby, kdy nebylo možné přejít silnici a řidiči měli problém i od nemovitostí vyjet, odbočit doleva, doprava. Stala se tady spousta nehod. Když tu byla nějaká nehoda kamionu, tak to bylo třeba celý den zavřené. Těšíme se, že budeme mít v obci konečně klid.“

Tranzitní obec po staletí

Provoz ze silnice I/35 v Ostřetíně samozřejmě úplně nevymizel, ale projíždějících aut výrazně ubylo. „Je to lepší. Dřív jsme tedy třeba čtvrt hodiny stáli, než jsme přešli silnici,“ říká přímo u přechodu obyvatelka Ostřetína paní Pirtová.

Samotná obec je s cestou z Čech na Moravu spjatá historicky. „Byl tady zájezdní hostinec – dnešní motorest. Ten tady stojí opravdu stovky let a sloužil formanům, kteří po tenkrát prašné cestě vozili zboží,“ doplňuje starosta Vlasák. Podle něj je s dopravou nejspíš spojený i název obce: „Ostřetín jako ostrý týn, jakože ostrá stoupání do kopce tady za obcí směrem na Vysoké Mýto.“

Doprava se v Ostřetíně po zprovoznění D35 dramaticky zklidnila

Obec teď plánuje pracovat na veřejném osvětlení. Sodíkové lampy chtějí v Ostřetíně na 2 kilometrech silnice I/35 vyměnit za LED světla. „V tom provozu dodavatelské firmy nechtěly na té silnici pracovat, protože by to nešlo bez uzavírky.“ Uzavření silnice by podle starosty znamenalo dlouhé kolony.

S poklesem dopravy by se mohly v obci zvýšit i ceny nemovitostí. Přeci jen je obec nedaleko dvou velkých měst. Obec chce také pokračovat v budování cyklostezek a opravách chodníků. V dohledné budoucnosti by se měla dočkat i rekonstrukce dnes už bývalé hlavní silnice.

Kam zmizela auta?

Zatímco Ostřetínu se po desítkách let ulevilo, na nově otevřený úsek D35 naopak doplatila obec Stradouň na Orlickoústecku. Právě přes ni teď vede hlavní spojnice mezi dálnicí a silnicí I/35 a počet projíždějících vozidel se tam mnohonásobně zvýšil. Je to ale jen dočasné a situace by se měla zlepšit, až bude postaven navazující úsek dálnice.

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio

Související