Po omezení ohňostrojů a petard volají stovky lidí v Písku. V petici žádají úpravu vyhlášky

Odpalování ohňostrojů a petard má čím dál víc odpůrců. Téměř 450 z nich podepsalo v Písku petici za omezení zábavní pyrotechniky v průběhu silvestrovských oslav. Petardy nebo dělobuchy už mnoha zvířatům způsobily doživotní psychické problémy. Také z těchto důvodů jejich používání omezilo v minulých letech několik měst, například Praha, České Budějovice nebo Jihlava.

„Náš pes se toho strašně bojí, má z toho velký stres a museli jsme dokonce podstupovat i léčbu,“ popisuje Gabriela Kroutilová, majitelka fenky, pro kterou byl kvůli zábavní pyrotechnice prosinec vždy měsícem hrůzy. „Bydleli jsme v části Písku, kde petardy byly od začátku prosince do konce ledna minimálně,“ líčí.

Proto se rodina této chovatelky odstěhovala z píseckého sídliště do nedaleké osady Smrkovice. Petici proti používání ohňostrojů a petard také podepíše. „Vím, že takových pejsků je mnohem víc, a myslím, že nejde jen o psy, ale třeba i volně žijící ptáky, kteří tím hodně trpí. Navíc mi vadí, když to pak to sobě ti lidé neuklidí,“ říká.

Iniciátorem petice je Pavel Šebelle z Písku. Má podobné negativní zkušenosti jako mnoho dalších majitelů psů a koček. Petici sepsal už na silvestra v roce 2021. Žádal v ní písecké zastupitele, aby co nejdříve omezili petardy na kratší dobu. Podle vyhlášky je totiž možné pyrotechniku používat na přelomu roku mezi osmnáctou hodinou a druhou hodinou ranní.

Čtěte také

„Minulé vedení města na moje podněty moc nereagovalo. Po tom, co se nasbíraly ty podpisy, jsem to poslal i některým zastupitelům po volbách, ale odezva opět nebyla žádná,“ doplňuje Pavel Šebelle.

Situace se změnila poté, co na konci loňského roku kontaktoval radního Martina Brože, který má na starosti životní prostředí. Vedení města v současnosti zvažuje změnu vyhlášky.

„Město Písek má již vyhlášku, která reguluje požívání pyrotechniky, a v současné době zvažuje rozšíření vyhlášky tak, že by byla zakázaná úplně, vyjma silvestra, respektive nového roku od půlnoci do jedné hodiny. Zároveň se město Písek snaží a bude preferovat, aby na jím pořádaných akcích, jako jsou například městské slavnosti, ohňostroje nebyly a byla například ohňová nebo laserová show,“ uvádí starosta Michal Čapek.

Zastupitelé Písku by měli změnu vyhlášky projednat do června, tedy ještě před začátkem městských slavností.

Spustit audio

Související