Po otevření nového úseku D1 kolabuje doprava v Přerově

18. prosinec 2019 14:28

Nová část dálnice D1 končí před městem. Na průjezdu jeho ulicemi je navíc omezení a zákaz pro vozidla nad 12 tun. Kolony se v posledních dnech tvoří i mimo špičku.

V Přerově v posledních dnech vznikají dlouhé kolony, provoz kolabuje. Někteří řidiči a radní tvrdí, že se situace ve městě zhoršila po otevření nového dálničního úseku mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Silničáři ho zprovoznili minulý týden. Podle vedení radnice je problém v tom, že dálnice teď končí na okraji města a další část D1 z Přerova na Říkovice zatím chybí.

Čtěte také

Zřejmě nejdůležitější silniční uzel ve městě se nachází na křížení ulic Velká Dlážka, Lipnická a Polní. Dlouhé kolony sem popojíždějí ze všech směrů nejen v době dopravní špičky, ale taky během celého dne, dokonce i o víkendu.

"Já si myslím, že otevření dálnice Přerovu vůbec nepomohlo, ba naopak se tady dopravní situace zhoršila," komentuje obyvatel města Petr. Minuty navíc v kolonách zaznamenal i další řidič Bohdan: "Podle mě se to trošku zacpalo. Všichni sjíždí z dálnice a celý Přerov je zacpaný." Milan Míček bydlí blízko nemocnice a tvrdí, že přibylo hlavně kamionů, pro které platí do města úplný zákaz vjezdu: "Je to tranzitní doprava. Polsko, Rusko, Estonsko."

Město žádá o pomoc policii

Přerov kvůli kolabující dopravě už posílil hlídky městské policie. Teď vedení radnice svolává i schůzku s dopravní policií. Situaci chce neprodleně řešit.

"Dopravní situace se určitě zkomplikovala. Dopravy přibylo hlavně ve směru od Ostravy na Přerov. Druhý směr není tak vytížení. Ale těch aut je opravdu hodně a je vidět, že řidiči tápají, neví, kudy mají jet," říká radní Tomáš Navrátil (ANO), který má dopravu na přerovském magistrátu na starosti.

Čtěte také

Dostavba zbylého úseku je v nedohlednu

Špatnou dopravní situaci v Přerově by mělo vyřešit dálniční napojení na Říkovice. Stavět se mělo začít už vloni. Teď má stavba nepravomocné rozhodnutí o územním řízení a organizace Děti země proti němu připravuje odvolání.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) v Přerově při otevření dálnice minulý týden slíbil, že se se zástupci ekologické organizace chce osobně sejít a zabránit tak dalšímu blokování stavby.

autoři: Lenka Kratochvílová , ZV
Spustit audio