Po revoluci založila první salon se svatebními šaty v Budějovicích. Vozila je na kole a prala doma

26. listopad 2022

Iva Heindlová patřila mezi výrazné osobnosti podnikatelského a živnostenského života v Českých Budějovicích. Její příběh byl v té době plný nečekaných událostí a zvratů. Po roce 1989 založila první svatební salón v krajském městě a tahle práce ji záhy přivedla třeba i do jižní Itálie.

Iva Heindlová původně pracovala v podniku na výrobu nádobí, ale po mateřské přestávce založila firmu se svatebními šaty. V době po sametové revoluci podobné salony ještě nebyly běžné. „Byli jsme první v Budějovicích a bylo to strašně fajn. Jak to bylo něco nového, tak klienti opravdu chodili ve velkém. Tenkrát se půjčovalo za minimální cenu a fronta byla vždycky dlouhá,“ vzpomíná.

Začátky podnikání ale nebyly snadné. „U nás ještě nic nebylo, nebylo kde nakoupit zboží. Takže jsme třeba jeli do Rakouska, přijeli jsme do horské vesničky, kde nám paní přinesla na rukou šaty jako svátost, ale za ní vyšlo pět slepic,“ směje se.

„Nebo jsme nakupovali v Mnichově ve věžáku, kde v takovém minipokojíčku mezi nepořádkem byly šaty. Jindy jsme otevřeli objednaný balík a hned viděli, že jsme prodělali, protože hadr na vytírání byl opravdu hezčí,“ dodává.

Iva Heindlová navíc zpočátku ani neměla řidičský průkaz a salonu se svatebními šaty chybělo odpovídající zázemí. „Nebyla tam třeba možnost šaty vyprat, takže já je vozila na kole. Měla jsem taková prohloubená řídítka, tam jsem dala pytel se šaty a jela domů. Tam jsem je vyčistila kartáčkem, pak dala do pračky a jela pro druhou várku. Dneska si říkám, jak jsem to dokázala,“ komentuje.

Celé vyprávění podnikatelky Ivy Heindlové si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související