„Po schodech nahoru a dolů, žádné berle.“ V Liberci urychlují léčbu předoperačními semináři pro pacienty

Lékaři v Krajské nemocnici Liberec se opět vrátili k plánovaným operacím. A pacienty čekající na náhradu kloubu také pozvala na speciální seminář. Od ortopedů se na něm dozvěděli, co je při zákroku čeká a jak bude vypadat rehabilitace. V Liberci s tím přišli už před rokem a půl, kvůli protiepidemickým opatřením ale museli semináře zastavit. 

Během hodinové přednášky pacientům vysvětlí detaily operace kolenního a kyčelního kloubu a především to, jak se mají na operaci připravit.

Čtěte také

„Byla jsem v šoku, že jsem dostala operaci takhle brzo. Nevěděla jsem, co mě čeká, a tady mi to řekli,“ chválí seminář paní Vlasta, která půjde na operaci 31. března s kyčlí.

Na pódium přichází ortoped Roman Mizera, promítá obrázky a vysvětluje detaily operace. Podle něj je informovanost pacientů pro úspěšnou léčbu klíčová.

„To, že změníte nějakou malou věc při operaci, že říznete o centimetr kratší jizvu, člověka dříve domů nedostane. Ale to, že mu řeknete, že dopředu je potřeba, aby si objednal lůžkovou rehabilitaci, mu pobyt v nemocnici výrazně zkrátí a výstup celé operace a hospitalizace je mnohem lepší,“ vysvětluje.

Pacienti se tak podle něj naučí chodit o berlích, hýbat s kloubem, naučí se používat svaly, které do té doby nepoužívali. „V den operace jsou schopní se postavit na vlastní nohy a chodit po JIP sami,“ dodává.

Na semináře chodí i příbuzní 

Tím prošla i Iva Škodová, která dostala náhradní kolenní kloub. Je sice zdravotní sestra a leccos zná, za přípravu před operací byla ale velmi vděčná. „Dva měsíce po operaci jsem mohla jít do práce, bez omezení, po schodech nahoru dolů, žádné berle. Nevěřila jsem tomu, že by to bylo možné takhle rychle, jsem moc spokojená,“ pochvaluje si.

S tímto přístupem k operacím patří liberecká nemocnice mezi první v republice. Na předoperační seminář přicházejí s pacienty i jejich příbuzní, aby si všechno společně zapamatovali, prodiskutovali a pomáhali s rehabilitací.

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související