Počasí s občasným deštěm svědčí houbám, houbaři tak začínají objevovat i první krásné hřiby

30. květen 2022 08:00

Srážky z posledních dní dělají radost mykologům i amatérským houbařům. Po trochu slabší jarní sezóně, kdy kvůli suchu rostlo méně jarních druhů hub - třeba smržů nebo kačenek - se začíná blýskat na lepší časy. Potvrzuje to i mykoložka z Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

Čtěte také

„Teď ty podmínky nejsou úplně špatné. Ještě pořád se dají najít třeba májovky, které už budou spíš končit. Ale začínají nám už hřibovité houby, právě i tady na východě Čech se objevily první kováře, kozáci i křemenáče. A už možná budou i holubinky, tak si myslím, že si houbaři už přijdou na své,“ říká Tereza Tejklová.

Hřib kovář, to je houba, která může lákat. Kam na ni vyrazit v tuto chvíli? „Kováře rostou jak pod listnáči, tak i pod jehličnany. Často to jsou nějaké vzrostlejší, prosvětlené lesy, okraje cest. Co vím, tak je letos už lidé opravdu potkávají pod listnáči i jehličnany.

Čtěte také

„Takže se běžte projít do lesa, nemusí to být přímo s cílem najít nějaké houby. Ale když už je potkáme, tak to může být příjemné zpestření.

Mezi houbami, které už rostou, se ovšem dají najít i takové, na které je nutné si dávat pozor. „Určitě je potřeba obezřetnost při sběru závojenek podtrnek. Ještě teď se dá potkat jedovatá závojenka jarní. Nicméně, pokud budeme ty podtrnky sbírat na zahrádkách pod ovocnými stromy, neměl by nastat žádný problém.

Čtěte také

Bylo dlouho suchu, dá se tedy říct, že pokud nyní zaprší, tak letní houbařská sezóna nemusí být vůbec špatná? „Rozhodně bych nepovažovala letní sezónu za ztracenou. Víme z předchozích let, že to třeba vypadalo velmi dobře, bylo krásně mokré jaro, ale začalo foukat a bylo velké teplo, tak houby nerostly. A objevily se potom až v září a říjnu.

„Tedy aktuální situace nemá v dlouhodobém kontextu úplně zásadní vliv, dodává mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související